Inhoud

Winkelmand

Sluiten
Bed kopenBlogProductadvies

Nieuw bed kopen? 3 punten waar je op moet letten.

By 4 november 2021maart 23rd, 2022Geen reacties
goed bed

Nieuw bed kopen? Hier moet je op letten.

4 november, 2021

Het is tijd voor een nieuw matras of zelfs een heel nieuw bed. Veel vragen die op je afkomen: Wat is het beste matras? Welk matras is goed voor mij? Wat is een goed matras of een goed bed? Wij helpen je bij de zoektocht naar het beste matras voor jou. Na het lezen van deze blog weet je al veel beter welk type matras geschikt voor jou en je lichaam is. Een goede dag begint de nacht ervoor.

Er zijn drie punten waar je op moet letten tijdens het kopen van een nieuw bed of matras:

1. De juiste lichaamsondersteuning

Vaak slapen mensen onrustig omdat hun lichaam niet de juiste ondersteuning krijgt. Dit is daarom de eerste en allerbelangrijkste stap. Een goed matras geeft jouw lichaam de juiste ondersteuning die het nodig heeft en zo voorkom je rug-, nek-, en schouderklachten. Je lichaam kan zich volledig ontspannen en herstellen tijdens het slapen: je slaapt dieper, gaat minder woelen en staat frisser op.

De juiste ondersteuning is te bepalen door te kijken naar je lichaamsbouw, slaaphouding en voorkeuren.

  • Lichaamsbouw: Kijk naar je lengte, gewicht en lichaamsvorm. Elk lichaam is anders en heeft andere behoeftes qua ondersteuning. Zo heeft een tenger postuur minder ondersteuning nodig dan iemand die fors gebouwd is.
  • Slaaphouding: Iedereen slaapt het grootste gedeelte van de nacht in een bepaalde (voorkeurs)houding. Of dat nu op de rug, buik of zij is, je slaaphouding speelt een rol in het bepalen van de geschikte ondersteuning.
  • Voorkeuren: Nadat je goed naar je lichaamsbouw en slaaphouding hebt gekeken, ben je eigenlijk al een hele stap in de goede richting. Hiermee kan een slaapadviseur al een goed advies geven in het kiezen van een matras die voor jouw lichaam passend en gewenst is. Nu dit bepaald is kan je ten slotte kijken naar je eigen voorkeuren; hou je meer van comfortabel zacht of hou je meer van stevigheid? Lig je veel op je zij, wil je dan een schouderzone? In ons werkatelier kunnen wij in het matras een schouderzone maken zodat tijdens het zij-slapen je anatomische houding recht blijft.

Tip! Kies je voor een matras met pocketveren en/of een boxspring? Vraag aan de slaapadviseur wat de mogelijkheden zijn in het persoonlijk afstemmen van het verenpakket aan je gewicht, lengte, proporties en slaaphouding. De ondersteuning komt voornamelijk door het verenpakket. Het verenpakket in je matras en boxspring heeft controle over je lichaam en dwingt een houding af voor optimale ondersteuning.

2. Goede vocht- en temperatuurregulatie:

Nachtzweten is slaapverstoorder #1. Bij het kopen van een nieuw bed is het goed om te checken hoe vocht- en temperatuurregulerend het nieuwe matras is. Niks is vervelender dan wakker worden omdat je het warm hebt. Materialen die verkoelend werken en vocht kunnen opnemen zijn essentieel om lekker door te kunnen slapen.

Er zijn twee soorten materialen waar matrassen mee gevuld worden: synthetische en natuurlijke materialen.

  • Synthetische materialen: deze matrassen (bijv. koud- en traagschuim en polyether) zijn lucht- en waterdicht waardoor vocht niet opgevangen en weer losgelaten kan worden. Warmte blijft in het matras hangen waardoor er een broei-effect ontstaat.
  • Natuurlijke materialen: het vulmateriaal van deze matrassen (zoals kamelen-, schapenwol en paardenhaar) hebben van nature eigenschappen die een goede vocht- en temperatuurregulatie bevorderen. Door de juiste regulatie zijn deze natuurvezels tegelijkertijd ook nog eens hygiënisch en hypoallergeen.

Tip! De materialen die voor je nieuwe bed zijn gebruikt spelen dus een belangrijke rol; let vooral op materialen die ademen en vocht kunnen opvangen en weer loslaten.

3: Duurzaam matras

Ga je voor een duurzaam matras? Geen verkeerde keuze, want jaarlijks worden er -alleen al in Nederland- ongeveer 1,7 miljoen matrassen weggegooid. Recycling van matrassen lost het probleem helaas niet genoeg op. Als je een nieuw bed koopt, hoe weet je of je nieuwe matras duurzaam is? Kijk naar de gebruikte materialen. Hoe duurzaam zijn de materialen in en om het matras?

Denk bijvoorbeeld hieraan: tijdens een gemiddelde nacht verlies je 0.25 tot 2 liter vocht. Deze lichaamszouten komen in aanraking met het matras en de materialen. Synthetische materialen verpulveren door deze lichaamszouten waardoor je matras slap wordt, zijn ondersteuning verliest en daardoor een veel te korte levensduur heeft.

Van de weggegooide matrassen is de overgrote meerderheid matrassen van synthetische materialen. Deze matrassen gaan de verbrandingsoven in; ontzettend vervuilend voor het milieu en bovendien helemaal niet duurzaam. Natuurvezels zijn niet alleen biologisch afbreekbaar, maar gaan ook langer mee omdat ze niet verpulveren door lichaamszouten. Door de vocht- en temperatuurregulatie blijven de lichaamszouten niet hangen maar worden ze juist verwerkt en weer afgevoerd.

Mocht het moment voor een nieuw matras dan toch daar zijn, dan kan je een natuurlijk matras met een gerust hart weg doen. Een natuurlijk matras haal je niet alleen uit de natuur, maar kan je ook weer eenvoudig en zonder schade aan de natuur teruggeven. Als bodemverbeteraar, klaar voor een volgende levensfase.

Tip! Bekijk ook onze blog over ‘De 7 beste redenen om te kiezen voor een natuurlijk matras’ voor meer informatie over de voordelen van het slapen op een natuurlijk matras. 

Natuurlijk matras

Benieuwd naar onze matrassen van natuurlijke materialen? Onze slaapadviseurs helpen graag en geven altijd advies op maat. Bekijk alvast al onze natuurlijke matrassen op onze website of maak gelijk een afspraak via de Afspraak maken-button.