Inhoud

Winkelmand

Sluiten
Nieuws

De zeven beste redenen om te kiezen voor een natuurlijk matras

By 7 februari 2019december 13th, 2021Geen reacties
natuurlijk slapen is gezond leven

Slapen op een natuurlijk matras betekent niet alleen dat u op natuurlijke materialen slaapt. Van het maken van uw persoonlijke, natuurlijke matras tot aan een verbeterde nachtrust en de positieve gevolgen voor uw gezondheid zijn er enkele redenen die het verschil maken. Het is niet alleen een investering in uw nachtrust, maar ook in de gezondheid en vitaliteit van u en uw gezin – met zorg voor de natuur.

1. Geen gifstoffen of schadelijke materialen

Weet u waar u op slaapt? Dat is niet zo vreemd. Het is namelijk een onderwerp waar men weinig van afweet, maar waar wel veel over te zeggen is. Niet iedereen is op de hoogte van wat er precies in zijn of haar matras zit en welke stoffen tijdens het productieproces worden gebruikt. Onbewust slapen veel mensen hierdoor op giftige stoffen en schadelijke materialen zonder daarbij te weten welke invloed ze hebben op onze nachtrust en algehele gezondheid.

Een overgrote meerderheid van de matrassen bevat synthetische materialen (zoals koud- of traagschuim en polyether). Naast het feit dat synthetische stoffen geen natuurlijke materialen zijn, wordt ook tijdens het productieproces gebruik gemaakt van verschillende chemicaliën. In veel matrassen worden schadelijke stoffen verwerkt waaronder dichloorbenzeen (hoofdbestandsdeel voor PU-/koudschuim matrassen) en PBDE’s (vlamvertragers) die leiden tot verschillende gezondheidsklachten zoals huidirritatie, brandende of gezwollen ogen, allergieën, problemen in de hormoonhuishouding, vruchtbaarheidsproblemen en astma.

Bedenk daarbij ook dat uw lichaam een product van de natuur is dat ademt. Kortom, uw hele lichaam komt ’s nachts in aanraking met giftige stoffen en verweert zich daar – logischerwijs – ook flink tegen. Daar gaan de rust, het herstellen en opladen…

Hoe zit het met de matrassen van Lavital?
Over onze matrassen kunnen wij met zekerheid zeggen dat zij alleen materialen bevatten die vrij zijn van chemicaliën en chemische processen, oftewel 100% gifvrij: materialen die alleen rechtstreeks uit de natuur komen en aan eventuele verwerking komen geen chemische middelen te pas. De materialen in onze matrassen zijn op een natuurlijke en eerlijke manier verkregen en bovendien goedgekeurd voor zowel mens als milieu. Onze labels en certificeringen van onder andere Oeko-tex Standart 100, ISCC en GOTS leveren hiervan het bewijs.
Wat blijft er dan over? Een goed geventileerd, hypoallergeen matras met temperatuurregulatie, flexibiliteit, veerkracht en comfort – allemaal en alleen door natuurvezels. Hoe zit het dan met de brandvertragers? Daar heeft de natuur ook aan gedacht: wol en vlas hebben namelijk van nature een sterke brandwerende werking. 

2. 100% natuurlijke en biologische materialen

In een natuurlijk matras mag u verwachten dat alle materialen van 100% natuurlijke oorsprong zijn. Dit betekent dat de materialen verkregen zijn met het oog op het welzijn van mens, dier èn milieu. Uiteraard wordt er geen gebruik gemaakt van chemische (bestrijdings)middelen. Onze certificeringen en keurmerken geven de garantie dat de natuurlijke materialen in onze matrassen en boxsprings aan de strenge wettelijke kwaliteitseisen voldoen.

3. Anti-allergeen: weg met huisstofmijt

Verschillende natuurlijke materialen hebben een zelfreinigende functie en zijn anti-allergeen. Zeegras heeft een hoog gehalte aan jodium waardoor het voor huisstofmijt, bacteriën en ander ongedierte lastig gemaakt wordt om te overleven. Wol en hennep hebben dezelfde hygiënische eigenschappen. De combinatie met gekruld paardenhaar creëert een optimale ventilatie waardoor het matras geen broeierige plek wordt waar huisstofmijt en bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen. De katoenen tijk is helemaal dicht geweven en is hiermee vuilafstotend en stofdicht.

Waar synthetische matrassen diverse chemische middelen aan het proces moeten toevoegen om het matras zo hypoallergeen mogelijk te maken, heeft de natuur daar al lang een oplossing voor.

4. Optimale temperatuurregeling: de oplossing tegen nachtzweten

Niks is vervelender dan wakker worden omdat u het te warm heeft. Een vaak gehoorde klacht is nachtzweten. Synthetische materialen (zoals koud- en traagschuim en polyether) zijn lucht- en waterdicht waardoor een optimale vocht- en temperatuurregulatie wordt beperkt. Een kameel kan de heftige temperatuurwisselingen in de woestijn aan door zijn wollen vacht: overdag biedt het de verkoeling onder de brandende zon en ’s nachts biedt het de aangename warmte in de ijskoude buitenlucht.

Hennep, paardenhaar en katoen zorgen met hun open celstructuur voor een uitstekende ventilatie. Goed om te weten: bacteriën kunnen niet overleven in een goed geventileerde omgeving.

5. Weg met rug- of nekklachten

Het is gelijk een slecht begin van de dag zodra u wakker wordt met een stijve nek of rugpijn. U voelt zich op zo’n moment dan ook verre van vitaal. Heeft u er wel eens over nagedacht of uw matras wel de juiste ondersteuning aan uw lichaam biedt? De juiste lichamelijke ondersteuning bereikt u alleen wanneer er goed gekeken wordt naar uw lichaamspostuur en slaaphouding.

Met een goede ondersteuning slaapt het lichaam in zijn natuurlijke houding, die weer voor elk persoon anders is. De juiste tegendruk is hierbij cruciaal. Denk aan een strandwandeling; hoewel het zachte zand lekker aanvoelt, is het na enige tijd comfortabeler om op het harde zand te lopen. Waarom? Vanwege de juiste tegendruk. Hetzelfde geldt ook voor een matras.

Bent u een zijslaper? Dan kunnen wij de schouderzone zachter maken, zodat de schouder dieper in het matras kan zakken en uw wervelkolom mooi recht ligt.

6. Duurzaam matras

Nederland gooit jaarlijks ruim 1,5 miljoen matrassen op de afvalberg. De overgrote meerderheid van de matrassen bestaat uit synthetische materialen en gaat de verbrandingsoven in; helemaal niet duurzaam, wel ontzettend vervuilend.

Natuurvezels zijn daarentegen duurzame materialen en bovendien biologisch afbreekbaar. Het natuurlijke matras gaat niet alleen langer mee (tien tot vijftien jaar) maar met het grootste gemak kunnen de natuurvezels op een gegeven moment zelfs aangevuld worden zodat u weer op een comfortabel matras slaapt. Dus mocht het moment uiteindelijk aangebroken zijn dat een compleet nieuw matras nodig is, dan kunt u uw natuurlijke matras met een gerust hart weg doen – zonder nadelige gevolgen voor de natuur.

7. Met de hand en op maat gemaakt

De matrassen van Lavital worden in onze eigen werkplaats (Zwaag, Noord-Holland) ambachtelijk gemaakt. Omdat elk lichaam in gewicht, lengte en postuur anders is en voorkeuren verschillen, kan alleen door echt maatwerk het geschikte matras per persoon gecreëerd worden. Voor een gezonde, natuurlijke en optimale nachtrust: iedere nacht weer opnieuw.

[ts_gap]
[ts_gap size=”10px”][ts_icon heading=”Wist je dat…” h_size=”2″ size=”small”][/ts_icon][ts_gap size=”-20px”][ts_icon heading=”Slecht en onrustig slapen je immuunsysteem verzwakt?” h_size=”5″ size=”small”][/ts_icon][ts_gap][ts_button title=”Lees hier hoe en wat je ertegen kan doen” url=”https://www.lavital.nl/dut/slecht-slapen-verzwakt-je-immuunsysteem/” size=”large” icon_pos=”right” hover_effect=”on” border=”on”][ts_gap size=”10px”]