Natuurlijke materialen

Een optimale nachtrust bereikt u door te slapen op natuurlijke materialen.

Waarom natuurlijke materialen?

Natuurlijke vezels zijn hol van binnen en kunnen daarom meeademen met uw eigen lichaam. Dit zorgt voor een perfecte vocht- en warmtehuishouding. En niet onbelangrijk: natuurlijke vezels zijn restproducten en milieuvriendelijk.

Soorten natuurlijke materialen

In de natuurlijke materialen die wij gebruiken maken wij onderscheid in:

  • Dierlijke vezels
  • Plantaardige vezels

Dierlijke vezels hebben de eigenschap het matras met jou mee te laten ademen, wat zorgt voor een goede temperatuurregulatie.

Plantaardige vezels hebben op hun beurt de eigenschap dat ze vocht opnemen en transporteren, om het vervolgens gelijkmatig weer te laten verdampen.

Gebruikte natuurlijke materialen in onze ambachtelijke werkplaats.

Wol: de ideale temperatuurregelaar

Precies in de juiste temperatuur slapen: een aangename warmte afgeven in koude perioden en tegelijkertijd de verkoelende eigenschap hebben om hitte tegen te gaan. Wol is de natuurlijke temperatuurregelaar. Een kameel kan dankzij zijn wollen vacht de heftige temperatuurwisselingen aan waar hij regelmatig aan wordt blootgesteld. Zou een kameel een synthetische vacht dragen, dan overleeft hij simpelweg de extreme hitte of kou niet.

Overige eigenschappen als vastheid, fijnheid, veerkracht, elasticiteit en in het bijzonder de vochtregulatie maken wol tot een hoogwaardige en onvervangbare natuurlijke grondstof. Wol neemt tot een derde van zijn nettogewicht aan vocht op, zonder nat aan te voelen en zijn overige eigenschappen te verliezen.

Van nature heeft wol een brandwerende werking, een gelijkmatige luchtverdeling en trekt het positief geladen deeltjes aan. Onze huid is negatief geladen en trekt daardoor positieve ionen aan. Wol neemt deze ionen op en neutraliseert ze. Wij brengen daarom wol aan de oppervlakte van het matras.

Katoen: een sterke natuurvezel

Katoen is een bijzonder mooi en puur natuurlijk product. Het is een sterke natuurvezel, maar tegelijkertijd ook één van de zachtste en meest comfortabele materialen.

De fijne structuur maakt katoen tevens bijzonder huidvriendelijk. Katoen heeft een goede vochtregulerende werking, weerstandskracht en is goed ademend zodat de lucht rond het lichaam goed kan blijven circuleren. Deze eigenschappen zorgen voor een uitstekend slaapcomfort.

Wist u dat het katoen dat wij voor onze producten gebruiken niet alleen biologisch is, maar ook fairtrade?

Paardenhaar: bijzonder veerkrachtig

Paardenhaar is een belangrijk materiaal tijdens het productieproces van onze matrassen. Paardenharen beschikken over een bijzonder hoge veerkracht. Daarnaast worden de paardenharen, doordat ze gesponnen worden, gekruld, waardoor ze het lichaam meer ondersteuning en flexibiliteit kunnen bieden tijdens het slapen.

Paardenhaar is hol zodat lucht er makkelijk doorheen kan gaan: nieuwe lucht wordt “ingeademd” en vocht kan goed worden afgevoerd. Door dit optimale ventilatieproces krijgen huisstofmijt en schimmel geen kans zich te ontwikkelen in het matras en kunnen diverse allergieën en andere gezondheidsproblemen voorkomen worden.

Paardenhaar is een bijzonder zachte, warme en zeer comfortabele grondstof voor een optimaal ventilerend en droog bedklimaat.

Zeegras: optimale hygiëne

Het sterke zeegras groeit op de zeebodem en is na een drogingsproces geschikt om in het matras te worden verwerkt. Als natuurlijk materiaal geeft zeegras de juiste gelijkmatige ondersteuning aan het lichaam, waardoor de kans op onrustig slapen wordt verminderd. Het uitstekend ventilerende vermogen van zeegras maakt dit materiaal bovendien geschikt voor een goede vocht- en warmteregulatie gedurende de nacht.

Door zijn hoge gehalte aan jodium wordt het huisstofmijt, bacteriën en ander ongedierte moeilijk gemaakt om te kunnen overleven in een matras waarin zeegras is verwerkt. Daarnaast heeft jodium een positieve uitwerking op de luchtwegen. De toevoeging van zeegras in het matras zorgt voor een optimale hygiëne.

Hennep: sterk en duurzaam

Hennep was voor lange periode een vergeten gewas, maar de bijzondere eigenschappen en het duurzame karakter maken de hennep langzaamaan weer populair.

Hennepvezels zijn van nature enorm sterk en tegelijkertijd erg zacht, het is stofafstotend en de optimale temperatuurregulatie zorgt ervoor dat zelfs bij extreme hitte de vezels koel aanvoelen.

Bovendien is hennep bijzonder huidvriendelijk, omdat het materiaal de groei van stafylokokbacteriën – een bacterie die huidinfecties veroorzaakt – tegengaat. Voor mensen met een gevoelige huid kan hennep dus een enorme hulp zijn.

Vlas: de natuurlijke brandvertrager

Vlas is één van de oudste gewassen in de wereld en hoofdingrediënt voor de creatie van linnen. Archeologen hebben vlasweefsels op 5.000 jaar oude mummies aangetroffen; dat is nog eens duurzaamheid!

Vlas wordt op grote schaal in West-Europa verbouwd aangezien de weersomstandigheden en de bodem voor deze natuurvezel hier ideaal zijn. Door zijn lichte gewicht, optimale stabiliteit, vochtregulatie en ademend vermogen is deze natuurvezel een perfecte toevoeging voor een matras met natuurlijke materialen. Uniek is de bijdrage aan brandvertraging en de homogene kwaliteit.

Eiken- en beukenhout: duurzaamheid en kwaliteit

Voor onze producten maken wij gebruik van eiken- en beukenhout. Het eikenhout is FSC-gecertificeerd. De FSC-certificering staat voor duurzaam en verantwoord bosbeheer. Het geeft de duurzaamheid van de productie en verwerking van het hout aan, waarbij rekening wordt gehouden met de bescherming van de biodiversiteit van de bossen, zodat zij hun economische waarde behouden.

Het gebruik van FSC-gecertificeerd hout staat in lijn met ons duurzaam ondernemen, waarmee de natuur ook voor de toekomst behouden blijft.

Waarom natuurvezels en geen synthetische materialen?

Natuurlijke vezels zijn hol van binnen en kunnen daarom meeademen met uw eigen lichaam. Dit zorgt voor een perfecte vocht- en warmtehuishouding. En niet onbelangrijk: natuurlijke vezels zijn restproducten en milieuvriendelijk.

Synthetische materialen zijn lucht- en waterdicht. Schuimmatrassen hebben een open celstructuur, wat ze eigenlijk net sponzen maakt. Van een spons weten wij dat deze vocht absorbeert en vasthoud, dit zijn buitengewoon slechte eigenschappen voor uw nachtrust. Matrassen gaan hiervan broeien, met een grote ergernis en vaak gehoorde klacht als gevolg: nachtzweten.