Waarom Natuurlijk Slapen?

Ontdek de voordelen van natuurlijk slapen

Wij zijn overtuigd van natuurlijk slapen

Steeds meer mensen zijn op de hoogte van schadelijke stoffen en chemicaliën die zich een weg weten te vinden in ons dagelijks leven: ons voedsel, onze kleding, cosmetica en lichaamsverzorging. Toch wordt een belangrijk onderdeel – dat een derde van ons leven uitmaakt – nog steeds over het hoofd gezien: ons matras.

Voordelen natuurlijk slapen

Wist je dat bijna 95% van de Nederlanders op plastic slaapt?

Weet jij waar je op slaapt?

Het is niet vreemd om hier geen antwoord op te hebben. Niet iedereen weet wat er precies in zijn matras zit en welke invloed de materialen en stoffen op hun lichaam en nachtrust hebben. Helaas bevat tegenwoordig een overgrote meerderheid van de matrassen synthetische materialen, zoals koud- of traagschuim en polyether.

Bij de productie van deze materialen wordt ook gebruik gemaakt van verschillende chemicaliën zoals vlamvertragers die weer kunnen leiden tot verschillende gezondheidsklachten.

De visie van Frans Segers

Oprichter en eigenaar Frans Segers – sliep als baby en kind zelf op een matras van hooi – heeft de intrede van synthetische materialen meegemaakt, waarvan de materialen en stoffen later ook in meubels werden gebruikt.

Frans Segers, oprichter, eigenaar en drijvende kracht bij Lavital:

“Een matras is het meest en intensiefst gebruikte object in een mensenleven. Synthetische matrassen en boxsprings zijn thermisch niet neutraal en houden vocht en warmte vast. Logisch, want het materiaal is in de jaren ’50 door de petrochemische industrie ontwikkeld als optimaal isolatiemateriaal in de bouw. Aan matrassen wordt meer verdiend dan aan isolatiemateriaal en dat is de reden dat veel mensen op plastic slapen. Van de consequenties en invloed van dit materiaal heeft men nog maar weinig weet.
Na veel onderzoek ontwikkelde ik de methode voor het ambachtelijk produceren van natuurlijk slapen op matrassen en bedden met natuurlijke materialen. Duurzaam ondernemen is al 25 jaar mijn passie."

Dankzij de visie van Frans is Lavital gespecialiseerd in matrassen en boxsprings van alleen natuurlijke materialen, die in onze werkplaats op maat worden gemaakt.

Ons lichaam is een product van de natuur en ademt. Door op een synthetisch matras te slapen komt je lichaam gemiddeld 8 uur lang in aanraking met giftige stoffen, elke nacht weer. En bedenk dat we een derde van ons leven slapend doorbrengen, dat is ongeveer 30 jaar liggen op een product van gif…

Synthetische materialen zijn er niet altijd geweest, natuurlijke materialen wel. Paardenhaar, wol, zeegras, hennep, vlas, katoen zijn allemaal materialen die terugkomen in een natuurlijk matras en je lichaam geven wat het nodig heeft, waar het van oplaadt en je energie geeft voor de volgende dag. De eigenschappen die natuurvezels van nature hebben maken een matras direct goed geventileerd, hypoallergeen, flexibel en vooral comfortabel. En de brandwerende werking? Wol en vlas zijn van nature brandvertragers.

Play Video

Frans deelt graag in deze video zijn visie met u

Oplossing tegen nachtzweten

Ooit een schaap of kameel gezien dat zweet? Hoewel transpiratie ’s nachts compleet normaal is om het lichaam af te laten koelen, kan overmatig zweten (oftewel nachtzweten) de nachtrust echt flink verstoren. Een lichaam dat last heeft van nachtzweten, heeft juist extra baat bij een goede temperatuur- en vochtregulatie.

Synthetische materialen zijn te vergelijken met een spons; zij hebben de eigenschap vocht en warmte vast te houden en die niet meer los te kunnen laten. Het gevolg hiervan is een broei-effect waardoor het lichaam nog meer gaat zweten om af te koelen.

Natuurlijke materialen als wol en paardenhaar hebben een open structuur en reguleren van nature de temperatuur en vocht, volledig afgestemd op je lichaam en de omgeving. Het enige wat jij hoeft te doen is slapen, natuurlijk.

Van matras naar bodemverbeteraar

Jaarlijks belanden er in Nederland ruim 1,5 miljoen matrassen op de afvalberg. De meerderheid van deze matrassen zijn helaas geen natuurlijke maar synthetische matrassen. Naast dat synthetische matrassen uitputtend voor de aarde zijn om te maken, is ook het wegwerken van deze matrassen een hele vervuilende klus.

Door te kiezen voor een matras van natuurlijke materialen weet je zeker dat je te maken hebt met een duurzaam product waarvan de vezels gemakkelijk weer teruggegeven kunnen worden aan de natuur omdat ze biologisch afbreekbaar zijn. Terug naar de grond als bodemverbeteraar en klaar voor een nieuwe levensfase.

Ook onze Lavital-matrassen geven wij liever een tweede leven door de oude vezels te vervangen voor nieuwe vezels. Hiermee stel je niet alleen het moment van weggooien uit, maar ook het onnodig produceren van een nieuw matras. Wij zijn blij dat wij hiermee een onderdeel kunnen zijn in het bevorderen van een duurzame, circulaire maatschappij.

Doe jij mee?

Kom langs!

Onze matrassen, boxsprings en ledikanten zijn alleen te verkrijgen in onze eigen showroom in Zwaag (Noord-Holland), waar tevens ook al onze matrassen en boxsprings worden gemaakt in onze ambachtelijke werkplaats.

Kom vooral een keer langs en ervaar hoe het is om te liggen op een natuurlijk matras.

Download onze brochure

Wilt u op uw gemak nog eens rustig onze filosofie en werkwijze ontdekken? Download dan onze online brochure.