Inhoud

Winkelmand

Sluiten
BlogSlaapadvies

Vijf natuurlijke slaaptips met lavendel

By 4 juli 2016maart 22nd, 2022Geen reacties
lavendel slaaptips

5 Natuurlijke slaaptips met alleen lavendel.

4 juli, 2016

Wat als het steeds maar niet lukt om in slaap te vallen? Het internet staat vol met allerlei tips en tricks. Uiteraard geloven wij dat een natuurlijke oplossing altijd het beste voor jezelf en je lichaam is. Lavendel is een natuurlijk middel dat bekend staat om zijn kalmerende werking, erg handig dus voor de onrustige slaper. Omdat elk persoon verschillend is hebben we een aantal verschillende slaaptips met lavendel op een rijtje gezet.

Slaappillen of lavendel?

Verschillende onderzoeken tonen aan dat de geur van etherische lavendelolie – ruik een paar uren voor het slapen gaan ernaar – mensen met slaapproblemen helpt om beter te slapen. Naast de rustgevende werking die lavendel heeft, verbetert het ook de slaapkwaliteit. Het werkt zelfs net zo goed als veelgebruikte slaappillen (bijvoorbeeld termazepan of chloormethiazole), wie had dat gedacht?

De personen binnen het onderzoek die van slaapmiddelen zijn overgestapt op de lavendelolie slapen net zoveel uren en voelen zich daarnaast ook nog eens minder rusteloos.

Hoe verbetert lavendel de nachtrust?

Zodra we de geur van natuurlijke lavendelolie inhaleren, komt het via onze ademhaling in onze longen terecht. Vanuit de longen vindt het via de longblaasjes een weg naar de omliggende haarvaten om vervolgens via ons bloed in de hersenen terecht te komen. In de hersenen zorgen de bestanddelen van lavendelolie voor een proces waardoor er een stofje aangemaakt wordt dat ons een aangenaam gevoel bezorgt: serotonine. Serotonine zorgt niet alleen voor een goed humeur, maar ook voor harmonieuze kalmte en uiteindelijk ook voor een betere slaap.

Hoe uit dit proces zich in onze nachtrust?

 1. Lavendel vermindert de stress
  Een onderzoek naar het effect van lavendel als badolie bij kinderen liet zien dat deze kinderen een betere nachtrust hadden en langer in een diepe slaap verkeerden. Ook waren de kinderen in de periode na badtijd en voor bedtijd veel kalmer.
 2. Lavendel vergroot het aantal minuten van diepe slaap
  Onderzoek naar het effect van het inhaleren van de lavendelgeur toont een kwalitatief betere, diepe slaap, bij zowel mannen als vrouwen. De diepe slaap is een belangrijk onderdeel van onze nachtrust. Dit is het moment waarin het lichaam zichzelf oplaadt, reinigt en hersteld. Bij te weinig slaap doe je je immuunsysteem, je gezondheid en uiteindelijk ook jezelf tekort.
 3. Lavendel verbetert onze lichte-slaapfase
  In de lichte-slaapfase zijn onze hersenen druk bezig met het verwerken van indrukken via dromen of herinneringen. Een intensief proces in een fase waarin we snel gestoord of wakker gemaakt kunnen worden. Lavendel is een goede oplossing voor de lichte, onrustige slapers onder ons.

Vijf slaaptips met alleen lavendel

Tip 1: lavendel in een geurlampje
Door etherische lavendelolie te combineren met roomse kamille, ontstaat er een rustgevende en verzachtende werking. Zo ga je aan de slag:

 • Zorg voor een geurlampje;
 • Doe er drie druppels etherische lavendelolie in;
 • Doe ook twee à drie druppels etherische olie van roomse kamille erin;
 • Ga lekker in bed liggen en geniet van uw slaap.

Tip 2: lavendelthee
Lavendelthee een fijne en lekkere manier om te kijken of lavendel goed werkt. De allerbeste lavendelthee maak je als volgt:

 • Kook het water en schenk een kop vol;
 • Voeg een dessertlepel vol gedroogde lavendelbloemen toe aan uw kop;
 • Laat dit minstens drie minuten staan;
 • Voeg eventueel een lepeltje honing toe wanneer de thee is afgekoeld;
 • Geniet ervan!

Tip 3: wasgoed dat naar lavendel ruikt
Hoe pak je dit aan?

 • Druppel wat lavendelolie op je hoofdkussen;
 • Gooi een paar druppels lavendelolie bij de was (beddengoed en nachtkleding) voor die heerlijke kalmerende geur

Tip 4: Neem een lavendelbad
Dit is een fijne manier om ook (kleine) kinderen te laten ontspannen, vooral wanneer ze moeite hebben met in slaap vallen.

 • Voeg een paar druppels lavendelolie toe aan het badwater;
 • Geen bad? Geen probleem, een voetenbad kan ook. Voeg dan daar een paar druppels lavendelolie aan toe.

Tip 5: masseren met lavendelolie
Wie houdt er nou niet van een ontspannende massage? Dit is een manier die zowel voor volwassenen als voor kinderen erg prettig is. Let op; gebruik voor de massage speciale huidolie en geen pure lavendelolie.

 • Wrijf ‘s avonds wat lavendelhuidolie achter de oren, op polsen en voeten;
 • Een lichte voetmassage met lavendelhuidolie in de avond zorgt ook voor ontspanning en een betere slaap;
 • Geen lavendelhuidolie in huis? Dit kan je ook zelf maken door een paar druppels etherische lavendelolie toe te voegen aan de huidolie die u al in huis hebt.

Lavendel is een mooi natuurlijk hulpmiddel die helpt om goed in slaap te kunnen vallen, maar het kan bepaalde klachten niet verhelpen. Voor klachten als nachtzweten, rug- en nekpijn bestaat één ultieme natuurlijke slaaptip; een matras op maat. Hoe een natuurlijk matras op maat rug- en nekklachten en nachtzweten kan verhelpen, lees je in onze blogs: Verminder rug- en nekklachten en Nachtzweten oplossen!