Inhoud

Winkelmand

Sluiten

Nachtzweten gebeurt bij iedereen en is een natuurlijk proces van het lichaam om de lichaamstemperatuur op peil te houden, door de extra warmte via transpiratie naar buiten te krijgen. Toch kan het voorkomen dat in sommige periodes het nachtzweten erger lijkt dan “normaal” en u uw bed uitdrijft. Veel mensen weten niet dat het matras de #1 oorzaak is van nachtzweten en wordt daarom vaak over het hoofd gezien. Wist u dat het matras waarop u slaapt hoogstwaarschijnlijk voor een groot deel uit synthetische materialen (plastic) bestaat? Gelukkig ligt de oplossing ook bij het matras. Hoe het precies werkt, leest u hier.

Nachtzweten

Nachtzweten is een veel voorkomend probleem. Ieder mens transpireert in beperkte mate tijdens de nacht. Door te zweten zorgt ons lichaam ervoor dat het niet oververhit raakt. Zweten is namelijk een natuurlijk koelsysteem en het lichaam doet dit om af te koelen zodat we een constante temperatuur van rond de 37 graden behouden.

Een gemiddelde nacht is goed voor 0.25 tot 2 liter vochtverlies door middel van nachtelijk zweten. Als de hoeveelheid zweet de nachtrust beïnvloedt is er sprake van overmatig nachtzweten, dat vervelende gevolgen kan hebben.

Oorzaken nachtzweten

Wat zijn nu precies de oorzaken van nachtzweten? Misschien heeft u op internet al eens gezocht naar de oorzaak van nachtzweten en heeft u inmiddels diverse oorzaken afgestreept. Wat ons opvalt is dat er naar lichamelijke of omgevingsgerelateerde oorzaken van nachtzweten wordt gekeken. Ziekte, hormonen, stress, het klimaat waarin men slaapt etc. Dit zijn factoren die zeker van invloed kunnen zijn op de mate van nachtelijk zweten en ook zeer zeker onderzocht dienen te worden. Maar één van de meest voorkomende oorzaken van nachtzweten is dichterbij dan u denkt.

Heeft u er bijvoorbeeld wel eens bij stilgestaan dat het matras waarop u slaapt hoogstwaarschijnlijk grotendeels uit synthetische materialen (plastic) bestaat? Synthetische materialen werken als een spons en hebben de eigenschap om vocht en warmte vast te houden. Een spons is namelijk niet voor niks het favoriete gereedschap van een glazenwasser. Als vocht en warmte niet goed gereguleerd wordt, kan het ertoe leiden dat er een broei-effect ontstaat. Het gevolg is dat het lichaam juist nog meer gaat zweten om af te koelen. We kunnen dus eigenlijk concluderen dat nachtzweten door een matras van synthetische (= onnatuurlijke) materialen juist wordt gestimuleerd.

Wat zijn de gevolgen van nachtelijk zweten?

Slapen is bedoeld om het lichaam tot rust te laten komen. Het is daarom van groot belang dat het lichaam tijdens de nacht zo veel mogelijk met rust wordt gelaten. Hierdoor kunt u fit en vol energie aan een nieuwe dag beginnen.

Als de nachtrust met regelmaat verstoord wordt, door bijvoorbeeld nachtzweten, dan kan het lichaam zelfs chronisch oververmoeid raken waardoor we prikkelbaarder, gevoeliger voor stress, minder scherp en bovendien minder fit zijn overdag. Dit gaat helaas ten koste van de kwaliteit van leven, hoewel de oplossing vrij simpel kan zijn: een matras van alleen natuurlijke materialen.

Nachtzweten oplossen: natuurlijk matras

Wat biedt nu écht de oplossing tegen nachtzweten? Een bed dat uitsluitend bestaat uit natuurlijke materialen die met ons lichaam mee ademen. Slapen op matrassen en boxsprings van natuurlijke materialen is de oplossing tegen nachtelijk zweten. Uiteraard is het niet zo dat u helemaal niet meer gaat zweten tijdens de nacht, want nachtzweten is een natuurlijk proces om de extra warmte via transpiratie naar buiten te krijgen. Door in uw matras materialen te gebruiken die vocht en warmte reguleren, wordt het niet meer broeierig en klam in bed en wordt u niet meer badend in het zweet wakker. Wij helpen u graag aan een bed op maat dat in zijn geheel is vervaardigd van natuurlijke materialen. Er wordt uitsluitend gewerkt met natuurzuivere materialen zoals wol, katoen, vlas, kamelenwol en paardenhaar.

Natuurlijke materialen ademen volop waardoor er dus koelte is wanneer u het warm heeft en warmte wanneer u het koud heeft – een bed dat zich aan uw lichaam aanpast.

Hoe werken natuurvezels tegen nachtzweten?

De natuurlijke materialen die wij in onze bedden gebruiken, bestaan uit vezels die hol zijn van binnen. Vocht en warmte worden hierdoor gemakkelijk opgenomen. Zo is wol een niet te evenaren product qua warmtegeleiding, vastheid, fijnheid, veerkracht, elasticiteit en vochtregulatie. Het neemt tot een derde van zijn nettogewicht aan vocht op, zonder nat aan te voelen en zijn overige eigenschappen te verliezen. Van nature heeft wol een gelijkmatige luchtverdeling.

Het verschil met synthetische (=plastic) matrassen is dat synthetische materialen als een spons werken en juist vocht en warmte vasthouden in plaats van het loslaten. De holle, natuurlijke vezels zijn juist ontwikkeld om vocht en warmte te reguleren. Dat is precies de functie en eigenschap van paardenhaar en wol op bijvoorbeeld een paard of schaap. Reguleren betekent dat het opgenomen vocht ook weer losgelaten wordt.

De natuurlijke materialen in uw matras reguleren zich geheel op basis van uw lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. Een Lavitalbed biedt u dus altijd een aangename lichaamstemperatuur, waardoor nachtzweten wordt voorkomen. Het mooie is; hier hoeft u verder niets voor te doen. Alleen maar lekker te gaan slapen.

Vergeet dekbed en kussen niet

Bekijk gelijk ook de labels van uw dekbed en kussens. Bestaan ze uit synthetische materialen? Dan is het de moeite waard om deze items te vervangen door varianten van natuurvezels.
Voor kussens kan de vulling bestaan uit 100% natuurlijk (scheer)wol of dons/veren. Net waar uw voorkeur naar uit gaat en wat u het prettigst vindt liggen. Dekbedden met een natuurlijke vulling kan bestaan uit veren en dons, zoals het exclusieve Eiderdons wat behaaglijk warm en licht aanvoelt. Ook kan gekozen worden voor wol, linnen, katoen of zijde van de moerbijboom. Al onze dekbedden en kussens bestaan uit natuurvezels, hebben een tijk van 100% katoen en zijn bovendien verkrijgbaar in onze webshop. Zo slaapt u niet alleen met natuurlijke materialen die ademen en vochtregulerend werken, maar ook hygiënisch en huisstofmijt-vrij zijn en blijven!

Ook lekker slapen?

Onze natuurlijke bedden worden volledig op maat gemaakt met de materialen die u wenst. Wilt u de nacht doorkomen zonder nachtzweten, op een bed dat u het comfort geeft dat u verdient?

Wij verwelkomen u graag in één van onze vestigingen.

[ts_gap size=”10px”][ts_icon heading=”Nachtzweten direct oplossen?” h_size=”2″ size=”small”][/ts_icon][ts_gap size=”-20px”][ts_icon heading=”Maak een afspraak in een van onze Lavital Stores” h_size=”5″ size=”small”][/ts_icon][ts_gap][ts_button title=”Maak een afspraak” url=”https://www.lavital.nl/dut/afspraak-maken/” size=”large” icon_pos=”right” border=”on” color=”white”][ts_gap size=”10px”]