Inhoud

Winkelmand

Sluiten
BlogProductadviesSlaapadvies

Welk warmteklasse dekbed past bij mij?

By 24 juni 2021oktober 19th, 2023Geen reacties
warmteklasse dekbed

Welke warmteklasse dekbed past het beste bij je?

24 juni, 2021

Dekbedden komen in verschillende warmteklassen, maar welke past het beste bij jou? Er zijn 4 verschillende warmteklassen zodat je per behoefte of zelfs per seizoen optimaal toegedekt wordt door een fijn dekbed. Wij leggen het verschil uit en helpen je bij het uitzoeken van de beste warmteklasse voor jou. 

Warmteklassen dekbedden: dit betekenen ze

Wat betekenen deze verschillende warmteklassen en welke past het beste bij jou? Dekbedden zijn te classificeren in vier warmteklassen:

  • Warmteklasse 1: royaal gevuld dekbed. Ideaal voor koude ruimtes of voor mensen die het snel koud hebben
  • Warmteklasse 2: gemiddelde warmte-isolatie, is bij de meeste mensen favoriet
  • Warmteklasse 3: passend voor warme ruimtes of voor mensen die het snel warm hebben
  • Warmteklasse 4: typisch zomerdekbed. Geeft voldoende comfort bij warme nachten

Naast deze vier warmteklassen kan je ook kiezen voor een 4-seizoenendekbed. Dit dekbed bestaat vaak uit twee dekbedden die je met knoopjes op de uiteinden aan elkaar kan bevestigen bij koudere nachten of juist van elkaar kan losmaken in warmere periodes.

Welke warmteklasse dekbed past het beste bij mij?

Heb je vaak last van nachtzweten en is het niet seizoensgebonden maar continu? Dan is een licht dekbed in de warmteklasse 3 of 4 passend voor jouw lichaam.

Ben je juist een echte koukleum, dan is een lekker gevuld dekbed in de warmteklasse 1 of 2 ideaal voor jouw lichaam. Deze dekbedden zijn royaal gevuld om je lichaam lekker op temperatuur te houden.

Wisselt jouw lichaamstemperatuur regelmatig dan is een 4-seizoenendekbed het handigste om te hebben, zodat je op elk moment het dekbed kan aanpassen naar jouw wensen.

Ben jij de persoon die over het algemeen ‘s nachts een gemiddeld lichaamstemperatuur heeft met af en toe een uitschieter in de zomer en winter? Dan kan je je keuze voor je dekbed aanpassen aan de seizoenen. Voor in de koude maanden is een dekbed met warmteklasse 1 en 2 ideaal, voor de zomernachten is een dunner dekbed met warmteklasse 3 en 4 passender. Kiezen voor een 4-seizoenendekbed kan dan natuurlijk ook.

Extra tip: kijk ook naar het vulmateriaal

Een dekbed van wol is dikker en valt zwaarder op je lichaam dan dons zodat je echt goed onder de warme dekens kan kruipen als je het erg koud hebt. Dons geeft ook wel een behagelijke warmte af maar is qua gewicht wat lichter en luchtiger. Dus wil je echt af van die koude nachten, kies dan voor een lage warmteklasse met wol als vulmateriaal.

Is nachtzweten echt kenmerkend voor jou, dan kan het type vulmateriaal, gecombineerd met de juiste warmteklasse 3 of 4, ook al een enorm verschil maken. Het voordeel van natuurlijke materialen is, dat ze allemaal van nature ademen en vocht opnemen en weer afgeven zodat je minder last krijgt van klamme nachten.

De ene natuurvezel doet dat wat meer dan de ander en vaak is er daarbij ook sprake van persoonlijke voorkeur. Dons is een ademend materiaal dat licht om het lichaam heen valt en wat lekker luchtig aanvoelt wat het een favoriet vulmateriaal is voor de meeste mensen. Maar er bestaan ook vulmaterialen als linnen of zelfs zijde, die nog luchtiger zijn en net wat meer vocht opnemen dan de standaard donzen dekbedden.

De keuze is dus reuze met dekbedden. Kom erachter wat jouw lichaam ‘s nachts nodig heeft en wat verder jouw voorkeuren zijn. En mocht je er echt niet uitkomen, dan kan je je altijd laten adviseren door een slaapadviseur.

Natuurlijk dekbed

Benieuwd naar onze natuurlijke dekbedden? Onze slaapadviseurs helpen graag en geven altijd advies op maat. Bekijk onze collectie natuurlijke dekbedden in onze webshop en bij vragen kan je altijd bellen of mailen naar T. 0229-241 307 E. info@lavital.nl.

 

Slaap Lekker!