Inhoud

Winkelmand

Sluiten
Nieuws

Welk warmteklasse dekbed past bij mij?

By 24 juni 2021januari 27th, 2022Geen reacties

Er zijn voor dekbedden vier verschillende warmteklassen te kiezen. Maar wat betekenen ze en welke warmteklasse past nu het beste bij jou?

De meeste dekbedden zijn te classificeren in vier warmteklassen:

Warmteklasse 1: voor mensen die het snel koud hebben
Warmteklasse 2: gemiddelde warmte-isolatie
Warmteklasse 3: voor mensen die het snel warm hebben
Warmteklasse 4: ideaal voor in de zomer

Naast deze vier warmteklassen kan je ook kiezen voor een 4-seizoenendekbed. Dit dekbed bestaat vaak uit twee dekbedden die je met knoopjes op de uiteinden aan elkaar kan bevestigen bij koudere nachten of juist van elkaar af kan losmaken in warmere periodes.

Heb je vaak last van nachtzweten en is het niet seizoensgebonden? Dan is een licht dekbed in de warmteklassen 3 of 4 passend voor jouw lichaam.

Ben je juist een echte koukleum, dan is een lekker gevuld dekbed in de warmteklassen 1 of 2 ideaal voor jouw lichaam. Deze dekbedden zijn royaal gevuld met vulmateriaal om je lichaam lekker op temperatuur te houden.

Wisselt jouw lichaamstemperatuur regelmatig dan is een 4-seizoenendekbed het handigste om te hebben, zodat je op elk moment het dekbed kan aanpassen naar jouw wensen.

Ben jij de persoon die over het algemeen ‘s nachts een gemiddeld lichaamstemperatuur heeft met af en toe een uitschieter in de zomer en winter? Dan kan je je keuze voor je dekbed aanpassen aan de seizoenen. Voor in de koude maanden is een dekbed met warmteklasse 1 en 2 ideaal, voor de warmere nachten is een dunner dekbed met warmteklasse 3 en 4 passender. Kiezen voor een 4-seizoenendekbed kan dan natuurlijk ook.

Extra tip: kijk ook naar het vulmateriaal

Wol is dikker en valt zwaarder op je lichaam dan dons, zodat je echt goed onder de warme dekens kan kruipen als je het erg koud hebt. Dons geeft ook een behagelijke warmte af maar is qua gewicht wat lichter en luchtiger. Dus wil je echt af van koude nachten, kies dan voor een lage warmteklasse met wol als vulmateriaal.

[ts_gap size=”20px”]

Is nachtzweten echt kenmerkend voor jou, dan kan het type vulmateriaal, gecombineerd met de juiste warmteklasse 3 of 4, ook al een enorm verschil maken. Het voordeel van natuurlijke materialen is, dat ze allemaal van nature ademen en vocht opnemen en weer afgeven zodat je minder last krijgt van klamme nachten.

[ts_blockquote]Wat heeft je lichaam ‘s nachts nodig? Bekijk daarna pas wat jouw voorkeuren zijn. [/ts_blockquote]
[ts_gap size=”20px”]

De ene natuurvezel doet dat wat meer dan de ander en vaak is er daarbij ook sprake van persoonlijke voorkeur. Dons is een ademend materiaal dat licht om het lichaam heen valt en wat lekker luchtig aanvoelt wat het een favoriet vulmateriaal is voor de meeste mensen.

Maar er bestaan ook vulmaterialen als linnen of zelfs zijde, die nog luchtiger zijn en net wat meer vocht opnemen dan de standaard donzen dekbedden.

De keuze is dus reuze met dekbedden. Ga daarom goed na wat jouw lichaam ‘s nachts nodig heeft (meer warmte of verkoeling) en wat verder jouw voorkeuren zijn.

 

Slaap Lekker!