Inhoud

Winkelmand

Sluiten
Blog

Brandvertragers in matras benadelen de gezondheid

By 10 november 2016maart 29th, 2022Geen reacties
brandvertragers

Brandvertragers in matras zijn schadelijk voor je gezondheid.

10 november, 2016

Slaap jij op giftige stoffen? De meeste matrassen zijn verwerkt met brandvertragende middelen – giftige stoffen – die een slechte invloed hebben op de gezondheid. Hoe kan je voorkomen dat je tijdens je slaap in aanraking komt met giftige stoffen? Door te kiezen voor een natuurlijk matras met vezels die van nature een brandvertragende werking hebben.

Wat is een brandvertrager?

Brandvertragende stoffen of vlamvertrager zijn materialen die vuur verhinderen of de verbreiding van vuur kan vertragen. Asbest of synthetische materialen als PBDE’s (polymbroomdifenylether) en PCB’s (polychloorbifenyl) zijn chamicaliën die uit veiligheid op vrijwel alle brandbare producten toegevoegd worden. Deze producten zijn vooral te vinden in schuimmatrassen, tapijten, auto’s en vliegtuiginterieurs.

Chemische brandvertragers zijn wettelijk verplicht

De chemische behandeling van stoffen en materialen is een verontrustend onderwerp. In Engelstalige landen zijn de wetten zelfs zo ingericht dat het verplicht is om brandvertragende middelen aan matrassen toe te voegen, omdat het tijdens een eventuele brand levensgevaarlijk is om op een traag- of koudschuim matras te slapen. Er vindt zich een felle en plotselinge ontbranding plaats door de gassen uit schuimmatrassen die bij extreme hitte vrijkomen. Deze felle en plotselinge ontbranding van chemisch geproduceerde traag- en koudschuimmatrassen probeert met dus tegen te gaan door een ander chemisch middel te gebuiken.

Wat doen giftige stoffen met ons lichaam?

Uit onderzoek is gebleken dat brandvertragende stoffen terug te vinden zijn in ons lichaam en specifiek in ons bloed. Een chemische analyse van het bloed kan uitwijzen hoe hoog de concentraties van het zogenoemde polybroomdifenylether (PBDE) zijn per persoon.

Bij muizen en ratten geeft een hoge dosis PBDE voortplanting- en neurologische problemen, maar over de impact die het precies bij een mens heeft is nog weinig bekend. Over de broomhoudende vlamvertragers maakt men zich vooral zorgen, want hiervan is bekend dat ze hormoonverstorend werken. Verder worden PBDE’s nauwelijks afgebroken in het milieu en zijn ze inmiddels overal op de aarde aanwezig, wat een zorgelijke kwestie is.

Ookal is er nog geen direct bewijs voor het effect van brandvertragers op onze gezondheid, de geschiedenis leert dat de reeds onderzochte chemische stoffen een negatieve uitwerking hebben op het menselijk lichaam.

Natuurlijke brandvertragers

Brandvertragers bestaan ook in natuurlijke vorm. Zo heeft wol een vlambestendige eigenschap. Met een matras dat bestaat uit natuurlijke materialen ben je verzekerd van natuurlijk brandvertragers en verklein je bovendien de kans op gezondheidsklachten. Eigenlijk de meest logische en veilige keuze voor een gezonde nachtrust.