Inhoud

Winkelmand

Sluiten

Slaapt u op giftige stoffen? De meeste matrassen zijn verwerkt met brandvertragende middelen – giftige stoffen – die een slechte invloed kunnen hebben op uw gezondheid. Hoe kunt u nu voorkomen dat u tijdens uw slaap in aanraking komt met giftige stoffen? Door te kiezen voor een matras met natuurlijke materialen; kiest u voor materialen die een natuurlijke brandvertragende werking hebben.

Wat zijn brandvertragende stoffen?

Wat is eigenlijk een brandvertragende stof? Een brandvertragende stof of vlamvertrager is een materiaal dat vuur verhindert of de verbreiding van vuur kan vertragen. Asbest of synthetische materialen als PBDE’s (polybroomdifenylether) en PCB’s (polychloorbifenyl) zijn chemicaliën die uit veiligheid op vrijwel alle brandbare producten toegevoegd worden. Deze producten zijn vooral te vinden in schuimmatrassen, karpetten, auto’s en vliegtuiginterieurs.

Chemische brandvertragers wettelijk verplicht

De chemische behandeling van stoffen en materialen is een verontrustend onderwerp. In Engelstalige landen zijn de wetten zelfs zo ingericht dat het verplicht is om brandvertragende middelen aan matrassen toe te voegen, omdat het tijdens een eventuele brand levensgevaarlijk is om op een traag- of koudschuim matras te slapen. Er vindt zich namelijk een felle en plotselinge ontbranding plaats door de gassen uit schuimmatrassen die bij extreme hitte vrijkomen. Dit is een algemeen bekend feit voor brandweermannen en -vrouwen.

Deze felle en plotselinge ontbranding van chemisch geproduceerde traag- en koudschuimmatrassen probeert men dus tegen te gaan door een ander chemisch middel te gebruiken. Wereldwijd werd in 2001 voor 2 miljard US-dollar aan vlamvertragers in producten verwerkt en in 2008 steeg dit tot maar liefst 3 miljard US-dollar. Amerikaanse producenten van bedden en matrassen zijn verplicht hun producten een chemische brandvertragende behandeling te geven. Hiermee is Amerika grootverbruiker van chemische brandvertragende middelen.

Wat doen giftige stoffen met ons lichaam?

Uit onderzoek is gebleken dat brandvertragende stoffen terug te vinden zijn in ons lichaam en specifiek in ons bloed. Een chemische analyse van het bloed kan uitwijzen hoe hoog de concentraties van het zogenoemde polybroomdifenylether (PBDE) zijn per persoon.

Een hoge dosis van PBDE’s bij muizen en ratten geven onder andere voortplantings- en neurologische problemen, maar over de impact die het precies heeft op de mens is nog maar weinig bekend. Over de broomhoudende vlamvertragers maakt men zich vooral zorgen, want deze werken hormoonverstorend waardoor bijvoorbeeld schildklierziektes kunnen ontstaan. Verder worden PBDE’s nauwelijks afgebroken in het milieu en zijn ze inmiddels overal op de aarde aanwezig, wat een zorgelijke kwestie is.

Ook al is er nog geen direct bewijs voor het effect van brandvertragers op onze gezondheid; de geschiedenis leert dat de reeds onderzochte chemische stoffen een negatieve uitkomst hebben op het menselijk lichaam.

Kies voor natuurlijke brandvertragers

Brandvertragers bestaan niet alleen in chemische vorm, het is ook mogelijk om te kiezen voor natuurlijke brandvertragers. Zo beschikt wol over een enorm vlambestendige eigenschap. Met een matras dat bestaat uit natuurlijke materialen bent u verzekerd van natuurlijke brandvertragers en verkleint u de kans op gezondheidsklachten. Eigenlijk de meest logische en veilige keuze voor een gezonde nachtrust. Met een natuurlijk matras in de slaapkamer worden ook veel slaapproblemen opgelost!

Meer weten of opmerkingen over dit artikel? Stel ze gerust, wij komen graag met u in contact!

[ts_gap size=”10px”][ts_icon heading=”Maak een afspraak in een van onze Lavital Stores” h_size=”2″ size=”small”][/ts_icon][ts_gap size=”-20px”][ts_icon heading=”En ervaar het liggen op een Lavital matras” h_size=”5″ size=”small”][/ts_icon][ts_gap][ts_button title=”Maak een afspraak” url=”https://www.lavital.nl/dut/lavital-stores/” size=”large” icon_pos=”right” hover_effect=”on” border=”on” color=”white”][ts_gap size=”10px”]