Inhoud

Winkelmand

Sluiten
Blog

Wanneer moet ik mijn dekbed vervangen?

By 31 oktober 2022april 13th, 2023Geen reacties
wanneer dekbed vervangen

Wanneer moet ik mijn dekbed vervangen?

31 oktober, 2022

Een dekbed gaat ongeveer 5-7 jaar mee. Toch spelen er verschillende factoren mee die het vervangen van je dekbed kunnen uitstellen of vervroegen. Denk bijvoorbeeld aan hoe vaak het dekbed gebruikt wordt; is het een seizoensdekbed of een 4-seizoenendekbed, van welk materiaal is het dekbed gemaakt, ben je een rustige slaper of een hele woelige en bewegelijke slaper?

Hoe weet je wanneer het tijd is voor een nieuw dekbed? Let op de volgende punten:

  • Vochtvlekken: je verliest normaliter elke nacht ongeveer een halve liter vocht, heb je last van nachtzweten dan is dat wat meer. Vochtvlekken kan je dus niet voorkomen. Sterker nog, die komen al gauw weer op je nieuwe dekbed. Let er wel op dat grote, donkere vlekken een teken zijn dat je dekbed al teveel vocht heeft opgevangen.
  • Vorm: een dekbed klop je altijd even goed op, maar merk je dat je dekbed niet meer zijn oude vorm terugkrijgt en er eerder futloos bij ligt, dan is dat een teken dat het tijd wordt om naar een nieuwe te kijken.
  • Kou: ‘s nachts koel je af, vandaar dat we het lekker vinden om iets om ons heen te hebben wat toch die aangename warmte geeft. Is je dekbed niet meer de warmtebron die het geweest is, dan kan het zijn dat de werking ervan achteruit gaat.
  • Tijk: hoe is de kwaliteit van je tijk? De tijk van je dekbed zorgt er niet alleen voor dat de vulling op zijn plek blijft, maar ook dat bijvoorbeeld mijten zich er niet in kunnen nestelen. Scheurtjes of dunne, versleten plekken in de tijk mogen dus niet voorkomen.

Hou deze punten in de gaten en vervang op tijd je dekbed, zodat je niet allerlei bacteriën en mijten de kans geeft om zich in een warm en vochtig dekbed te nestelen.