Inhoud

Winkelmand

Sluiten
Nieuws

Nieuw bed kopen? Hier moet je op letten

By 4 november 2021januari 17th, 2022Geen reacties
goed bed

Nieuw bed kopen? Hier moet je op letten

 

Het is tijd voor een nieuw matras of zelfs een heel nieuw bed. Welk matras of bed past bij jou, maar belangrijker nog; hoe kom je erachter welk type matras geschikt voor jou en je lichaam is? Wij helpen je bij de zoektocht naar het beste matras voor jou, want een goede dag begint de nacht ervoor.

Er zijn drie punten om op te letten tijdens het kopen van een nieuw bed.

1. De juiste lichaamsondersteuning:

Vaak slapen mensen onrustig omdat hun lichaam niet de juiste ondersteuning krijgt. Dit is daarom de eerste en allerbelangrijkste stap. Een goed matras geeft jouw lichaam de juiste ondersteuning die het nodig heeft. Hierdoor kan je lichaam zich volledig ontspannen en herstellen tijdens het slapen: je slaapt dieper, gaat minder woelen en staat frisser op.
De juiste ondersteuning is te bepalen door te kijken naar je lichaamsbouw, slaaphouding en voorkeuren.

  • Lichaamsbouw: Kijk naar je lengte, gewicht en lichaamsvorm. Elk lichaam is anders en heeft andere behoeftes qua ondersteuning. Zo heeft een tenger postuur minder ondersteuning nodig dan iemand die fors gebouwd is.
  • Slaaphouding: Iedereen slaapt het grootste gedeelte van de nacht in een bepaalde (voorkeurs)houding. Of dat nu op de rug, buik of zij is, je slaaphouding speelt een rol in het bepalen van de geschikte ondersteuning.
  • Nadat je goed naar je lichaamsbouw en slaaphouding hebt gekeken, ben je eigenlijk al een hele stap in de goede richting. Hiermee kan een slaapadviseur al een goed advies geven in het kiezen van een matras die voor jouw lichaam passend en gewenst is. Nu dit bepaald is kan je ten slotte kijken naar je eigen voorkeuren; hou je meer van comfortabel zacht of hou je meer van stevigheid? Lig je veel op je zij, wil je dan een schouderzone? In ons werkatelier kunnen wij in het matras een schouderzone maken zodat tijdens het zij-slapen je anatomische houding recht blijft.
[ts_gap size=”5px”]

Extra aandachtspuntje: Kies je voor een matras met pocketveren en/of een boxspring? Vraag aan de slaapadviseur wat de mogelijkheden zijn in het persoonlijk afstemmen van het verenpakket aan je gewicht, lengte, proporties en slaaphouding. De ondersteuning komt voornamelijk door het verenpakket. Het verenpakket in je matras en boxspring heeft controle over je lichaam en dwingt een houding af voor optimale ondersteuning.

[ts_gap size=”20px”]

2. Goede vocht- en temperatuurregulatie:

Bij het kopen van een nieuw bed is het goed om te checken hoe vocht- en temperatuurregulerend het nieuwe matras is. Niks is vervelender dan wakker worden omdat je het warm hebt. Nachtzweten is slaapverstoorder #1. Materialen die verkoelend werken en vocht kunnen opnemen zijn essentieel om lekker door te kunnen slapen.

Er zijn twee soorten materialen waar matrassen mee gevuld worden: synthetische en natuurlijke materialen.
Over het algemeen zijn matrassen van synthetische materialen (zoals koud- en traagschuim en polyether) lucht- en waterdicht waardoor vocht niet opgevangen en weer losgelaten kan worden. Warmte blijft in het matras hangen waardoor er een broei-effect ontstaat.
Matrassen van natuurlijke materialen (zoals kamelen-, schapenwol en paardenhaar) hebben van nature eigenschappen die een goede vocht- en temperatuurregulatie bevorderen. Door de juiste regulatie zijn deze natuurvezels tegelijkertijd ook nog eens hygiënisch en hypoallergeen.

De materialen die voor je nieuwe bed zijn gebruikt spelen dus een belangrijke rol; let vooral op materialen die ademen en vocht kunnen opvangen en weer loslaten.

[ts_gap size=”20px”]

3. Duurzaamheid:

Ga je voor een duurzaam matras? Geen verkeerde keuze. Hoe weet je of je nieuwe matras duurzaam is? Kijk naar de gebruikte materialen. Hoe duurzaam zijn ze?

Denk bijvoorbeeld hieraan: tijdens een gemiddelde nacht verlies je 0.25 tot 2 liter vocht. Deze lichaamszouten komen in aanraking met het matras en de materialen. Synthetische materialen verpulveren door deze lichaamszouten waardoor je matras slap wordt, zijn ondersteuning verliest en daardoor een veel te korte levensduur heeft.

Nederland gooit jaarlijks ruim 1,5 miljoen matrassen weg en de overgrote meerderheid zijn matrassen van synthetische materialen. Deze matrassen gaan de verbrandingsoven in; ontzettend vervuilend voor het milieu en bovendien helemaal niet duurzaam. Natuurvezels zijn niet alleen biologisch afbreekbaar, maar gaan ook langer mee omdat ze niet verpulveren door lichaamszouten. Door de vocht- en temperatuurregulatie blijven de lichaamszouten niet hangen maar worden ze juist verwerkt en weer afgevoerd.

Mocht het moment voor een nieuw matras dan toch daar zijn, dan kan je een natuurlijk matras met een gerust hart weg doen. Een natuurlijk matras haal je niet alleen uit de natuur, maar kan je ook weer eenvoudig en zonder schade aan de natuur teruggeven. Klaar voor een volgende levensfase.

Wil je een keertje ervaren hoe het is om te liggen op een natuurlijk matras, of meer weten? Kom langs in onze showroom, wij helpen je graag bij het vinden van jouw nieuwe bed!