Inhoud

Winkelmand

Sluiten
BlogSlaapadvies

Nachtzweten: de oorzaken en oplossing

By 15 juni 2017juni 16th, 2022Geen reacties
nachtzweten

Nachtzweten: de oorzaak en oplossing is je bed.

15 juni, 2017

Nachtzweten gebeurt bij iedereen. Het is een natuurlijk proces van het lichaam om de lichaamstemperatuur op peil te houden, door de extra warmte via transpiratie naar buiten te krijgen. Toch lijkt het nachtzweten in sommige periodes erger dan “normaal”. Veel mensen weten niet dat het matras een belangrijke oorzaak is van nachtzweten en wordt daarom vaak over het hoofd gezien. Wist je dat het matras waarop je slaapt hoogstwaarschijnlijk voor een groot deel uit synthetische materialen (plastic) bestaat? Gelukkig ligt de oplossing ook bij het matras.

Nachtzweten

Ieder mens transpireert ‘s nachts en dat is normaal. Door te zweten zorgt ons lichaam ervoor dat het niet oververhit raakt. Zweten is een natuurlijk koelsysteem en het lichaam gebruikt dit systeem om af te koelen zodat we de constante lichaamstemperatuur van 37 graden behouden. In het geval van nachtzweten lukt het niet om de warmte voldoende kwijt te raken. De warmte blijft om een bepaalde reden hangen waardoor het lichaam als reactie daarop overmatig gaat zweten.

Oorzaken nachtzweten

Wat zijn nu precies de oorzaken van nachtzweten? Ziekte, hormonen, stress, het klimaat waarin men slaapt zijn factoren die vaak genoemd worden en ook zeker van invloed kunnen zijn op de mate van nachtzweten. Het valt ons op dat één van de meest voorkomende oorzaken van nachtzweten niet wordt genoemd maar dichterbij is dan u denkt: je matras.

Het matras waarop je slaapt bestaat hoogstwaarschijnlijk grotendeels uit synthetische materialen? Synthetische materialen werken als een spons en hebben de eigenschap om vocht en warmte vast te houden. Een spons is namelijk niet voor niks het favoriete gereedschap van een glazenwasser. Maar als vocht en warmte niet goed gereguleerd wordt, dan kan het ertoe leiden dat er een broei-effect ontstaat. Het gevolg is dat het lichaam juist nóg meer gaat zweten om af te koelen. We kunnen dus eigenlijk concluderen dat nachtzweten door een matras van synthetische materialen juist wordt gestimuleerd.

De gevolgen van nachtzweten

Slapen is bedoeld om het lichaam tot rust te laten komen. Het is daarom echt belangrijk dat het lichaam tijdens de nacht zo min mogelijk gestoord wordt. Alleen hierdoor kan je vol energie aan een nieuwe dag beginnen.

Als de nachtrust met regelmaat wordt verstoord, door bijvoorbeeld nachtzweten, dan kan het lichaam zelfs chronisch oververmoeid raken. Overdag worden we minder vitaal wakker, zijn we gevoeliger voor stress, prikkelbaar en minder scherp. Slecht slapen gaat dus echt ten koste van ons kwaliteit van leven, hoewel de oplossing vrij simpel kan zijn: een matras van alleen natuurlijke materialen.

Nachtzweten oplossing: natuurlijk matras

De oplossing tegen nachtzweten is een natuurlijk matras. Natuurlijke materialen ademen met ons lichaam mee. Uiteraard is het niet zo dat je niet meer gaat zweten tijdens de nacht, want nachtzweten is een natuurlijk proces om de extra warmte via transpiratie naar buiten te krijgen. Door in je matras materialen te gebruiken die vocht en warmte reguleren, wordt het niet meer broeierig en klam in bed.

Wij helpen je graag aan een bed op maat dat helemaal is gemaakt van natuurlijk materialen. Er wordt alleen gewerkt met natuurzuivere materialen als katoen, wol, vlas, kamelenwol en paardenhaar. Natuurlijke materialen ademen volop en passen zich aan je lichaam aan, zodat er koelte is wanneer je het warm hebt en warmte zodra je het koud hebt.

Hoe werkt een natuurlijk matras tegen nachtzweten?

De natuurlijke materialen die wij in onze bedden gebruiken bestaan uit vezels die van binnen hol zijn. Vocht en warmte worden hierdoor gemakkelijk opgenomen. Zo is wol een niet te evenaren product qua warmtegeleiding, veerkracht, elasticiteit en vochtregulatie. Het neemt tot een derde van zijn nettogewicht aan vocht op zonder nat aan te voelen en zijn overige eigenschappen te verliezen. Van nature heeft wol ook een gelijkmatige luchtverdeling.

Het verschil met synthetische matrassen (zoals koud- en traagschuim) is dat synthetische materialen als een spons werken en vocht en warmte juist vasthouden in plaats van het los te laten. Natuurlijke materialen reguleren juist vocht en warmte; ze nemen vocht en warmte op om het vervolgens weer los te laten.

De natuurlijke materialen in het matras reguleren zich helemaal op basis van je lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. Een natuurlijk matras heeft daarom altijd een aangename temperatuur zodat nachtzweten wordt voorkomen. En het mooie is, je hoeft er helemaal niets voor te doen. Alleen maar lekker te gaan slapen.

Nachtzweten oplossen: natuurlijk beddengoed

Bekijk gelijk ook de labels van je dekbed en kussens. Bestaan ze uit synthetische materialen? Dan is het de moeite waard om deze items te vervangen door natuurlijke en duurzamere varianten.
Bij kussens kan de vulling bestaan uit 100% natuurlijk (scheer)wol of dons/veren. Net waar de voorkeur naar uitgaat en wat je het prettigst vindt. Dekbedden kunnen bestaan uit dons/veren, wol, zijde, kameelhaar of linnen. Onze dekbedden en kussen bestaan uit natuurvezels, hebben een tijk van 100% katoen en zijn verkrijgbaar in onze webshop. Zo slaap je niet alleen met natuurlijke materialen, maar is het ook nog eens hygiënisch en huisstofmijt-vrij!

Natuurlijk matras

Benieuwd naar onze matrassen van natuurlijke materialen? Onze slaapadviseurs helpen graag en geven altijd advies op maat. Bekijk alvast al onze natuurlijke matrassen op onze website of maak gelijk een afspraak via de Afspraak maken-button.