Inhoud

Winkelmand

Sluiten
Blog

Nachtzweten: 3 tips die snel helpen

nachtzweten oplossen: 3 tips

Nachtzweten: 3 tips die snel helpen

17 juni, 2022

Een populaire slaapverstoorder: niet kunnen slapen omdat het te warm is. In de zomermaanden ontkomen we er niet aan. Elke nacht transpireren we, gemiddeld 1 liter vocht zelfs. Dat is normaal en daar worden we ook niet wakker van. Sommige nachten (of periodes) verliezen we ‘s nachts meer vocht, dat noemen we nachtzweten.

Nachtzweten heeft verschillende oorzaken: de overgang, het weer, medicijnen, stress en zelfs bepaalde (met name synthetische) materialen die nachtzweten kunnen verergeren. Natuurlijk helpt het koelen van je slaapkamer, maar er zijn nog een aantal tips die je direct kunnen helpen tegen nachtzweten.

Deze 3 tips kan je direct gebruiken als oplossing tegen nachtzweten.

 1. Neem een warme douche of een kop thee
  Deze tip lijkt tegenstrijdig, want we zijn eerder geneigd om bij warme lichaamstemperaturen het koude op te zoeken om af te koelen. Toch werkt het lichaam anders. Door je lichaam bloot te stellen aan een warme douche of thee, gaat je lichaam aan het werk om zich af te koelen. Het werkt namelijk zo: je thermoregulatie geeft je lichaam een seintje om weer warm te worden zodra je iets kouds nuttigt zoals een ijsje of een glas water met ijsblokjes. Dit heeft als gevolg dat je het weer (extra) warm krijgt. Door je lichaam juist bloot te stellen aan (lauw)warme temperaturen gaat je lichaam juist tegenovergesteld aan de slag. De hitte van je drankje zorgt voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemperatuur waardoor je lichaam zichzelf gaat afkoelen.
 2. Gebruik ademend beddengoed
  Een dun dekbed betekent niet persé dat het ook een luchtig dekbed is. Check goed wat voor materiaal er is gebruikt. Synthetische materialen hebben als eigenschap om warmte en vocht vast te houden. En dat is juist wat je niet wilt als je last hebt van nachtzweten. Natuurlijke materialen zijn van nature ademend en kunnen vocht goed reguleren (opvangen en weer loslaten). Bedenk maar; heb je ooit een zwetend schaap of kameel gezien? Natuurlijke materialen waar je op kunt letten zijn bijvoorbeeld linnen, katoen, satijn, hennep/vlas of wol.
 3. Vermijd zware of pittig, gekruide maaltijden
  Door het eten wat een zware maaltijd heeft je spijsvertering langer nodig om al het voedsel goed te kunnen verteren. Dit kost je lichaam veel energie, waardoor je het automatisch warmer krijgt dan normaal.
  Je lichaam is s’avonds druk bezig met het verteren van je maaltijd en heeft veel energie daarvoor nodig. Hetzelfde geldt voor pittige en gekruide maaltijden. Doordat je lichaam nog veel energie nodig heeft, krijg jij het warm en ligt je sneller wakker.

Je bed als oorzaak van nachtzweten?
Veel mensen slapen nog op een matras van synthetische materialen. Als je last blijft hebben van nachtzweten, onderzoek dan uit welke materialen je matras bestaat. Zoals bij tip 2 vermeld, kunnen synthetische materialen de klachten alleen maar verergeren. Natuurlijke materialen zoals paardenhaar, wol, katoen en zeegras zijn ademende materialen waardoor de warme lucht niet op één plek blijft hangen. Ook vangen natuurvezels vocht op om het vervolgens weer los te kunnen laten. Baden in het zweet zal dus met een natuurmatras niet zo snel gebeuren.

Wil je meer weten en kijken wat een natuurlijk matras voor jou kan betekenen, dan kan je altijd een bezoekje komen brengen bij ons in de showroom.