Inhoud

Winkelmand

Sluiten
Blog

Eiderdons dekbed: dit is wat het zo speciaal maakt

Eiderdons dekbed - header

Eiderdons dekbed: dit is wat het zo speciaal maakt

3 november, 2022

Het lijkt net alsof je een klein wolkje in je handen houdt. Het is dat je ziet dat je iets in je handen hebt, want in je handen voel je helemaal niks. Na een paar seconden voel je je handen licht gaan gloeien. Zo is het dus om een bolletje eiderdons in je handen vast te houden. Eiderdons wordt ook wel het beste isolatiemateriaal van Moeder Natuur genoemd. Wij leggen je hier uit waarom eiderdons nog meer zo bijzonder en speciaal is.

Het dons van de Eidereend is niet te vergelijken met het dons dat normaliter in dekbedden wordt gebruikt. Wat het eiderdons zo speciaal maakt, is dat de donshaartjes over sterke minuscule haakjes beschikken zodat de donsjes goed aan elkaar blijven zitten. De goede isolerende eigenschappen van het eiderdons komt door de vele luchtruimtes die ontstaan zodra de donsjes aan elkaar gekleefd zijn. Hierdoor kan de warme lucht goed vastgehouden worden.

Doordat het dons luchtig is en geen compacte bol, heeft het ook een ideale temperatuur- en vochtregulatie zodat bacteriën en mijten geen kans krijgen om zich te nestelen. Eiderdons is daarom van nature anti-allergeen.

Volgens traditie verzameld
Waarom is een eiderdons dekbed zo kostbaar? Niet alleen vanwege de eigenschappen, maar ook vanwege de manier waarop het verkregen wordt. De eidereend is alleen te vinden in de Noordelijke regionen zoals IJsland, Noord-Amerika en Scandinavië. Het dons geeft de eend zelf niet alleen een behagelijke warmte, maar isoleert vooral ook de eitjes in zijn nest. Pas als de broedperiode voorbij is en het nest is verlaten, dan worden de donsjes voorzichtig met de hand verzameld. Met respect voor dier en natuur.

Het verzamelen gebeurt alleen op een professionele manier, door opgeleide en gecertificeerde rapers. Het dons wordt voorzichtig met de hand gecheckt op vuil en daarna gereinigd voordat het als vulling gebruikt kan worden.

Antiallergeen dekbed
Door de open structuur van de donsjes kunnen er zich geen mijten en bacteriën nestelen. Het Eiderdons wordt bovendien omhuld met een dichtgeweven tijk zodat het dekbed antiallergeen is. Wil je zelf ervaren hoe het is om onder een dekbed van eiderdons te liggen? De eiderdonzen dekbedden zijn verkrijgbaar in onze webshop.