Inhoud

Winkelmand

Sluiten
BlogSlaapadvies

Checklist: waar moet een goed matras aan voldoen?

By 18 juni 2015april 6th, 2023Geen reacties
natuurlijk slapen is gezond leven

Checklist: hoe kies ik een goed matras?

18 juni, 2015

Het is tijd voor een nieuw matras of zelfs een nieuw bed, maar waar begin je? Het is moeilijk een weg te vinden in al het aanbod dat beddenwinkels en slaapadviseurs bieden. Er zijn zoveel dingen om op te letten tijdens het kopen van een goed matras; hoe weet je nu wat wel of niet goed voor je is?

Een goed matras is erg bepalend voor je gezondheid. Hieronder vindt je een handige checklist die het kiezen van het juiste matras een stuk makkelijker gaat maken.

1. Zorg voor de juiste lichaamsondersteuning

Een goed matras is een ondersteunend matras gericht op jouw persoonlijke behoeften. Veel mensen vinden dat een zacht matras lekker ligt, maar met een zacht matras kun je je lichaam ongemerkt tekort doen.

De reden hiervan is eenvoudig. Een zacht matras biedt vaak geen goede ondersteuning aan het lichaam. Goede ondersteuning zorgt voor een optimale opbouw van energie. Dit voorkomt pijnklachten en garandeert een uitgerust gevoel in de ochtend.

De meeste pijnklachten waar wij in de winkel mee te maken krijgen zijn klachten aan de lage rug, schouder en nek. Die hebben vooral met de ondersteuning te maken, of dat een matras versleten is. De ondersteuning van een matras komt voort uit het verenpakket. Dit is het dragende gedeelte van het matras. Het verenpakket heeft controle over je lichaam en dwingt een houding af. De veren worden afgestemd op je gewicht, lengte en proporties voor optimale ondersteuning.

2. Goede vocht- en warmteregulatie

Een belangrijk aspect van een goed matras is de vocht- en warmteregulatie tijdens de nacht: warm in de winter, koel in de zomer. Dit wordt bepaald door de materialen waarmee het verenpakket is afgewerkt. Natuurzuivere materialen hebben de eigenschap dat ze vocht opnemen en kunnen ademen. Kamelen- en schapenwol en paardenhaar kunnen temperaturen goed reguleren.

Een kameel, bijvoorbeeld, kan overdag in de woestijn met 40 graden prima de dag doorkomen. De verkoelende eigenschap van wol beschermt hem tegen de hitte. In de nacht kan het vriezen en houdt de wollaag hem warm. Zou een kameel een synthetische vacht dragen, dan overleeft hij het simpelweg niet.

Natuurlijk materialen zijn praktisch onverslijtbaar en duurzaam. Lavital werkt met dierlijke en plantaardige restvezels. Wij dekken het matras af met een dicht geweven – fairtrade – katoenen tijk. Geweven tijken hebben een dichte structuur en zijn daardoor vuilafstotend en stofdicht.

3. Comfortabel, geen storende elementen

Het is belangrijk dat je ‘s nachts geen last hebt van storende elementen. Synthetische materialen zijn bijvoorbeeld storende elementen. Deze verstoren je biologische systeem. Ga maar na: trek je liever een synthetische t-shirt aan of een t-shirt van linnen of katoen? Katoen sluit goed aan op het lichaam, zo zal een goed matras ook de juiste comfort geven aan je lichaam.

Een vaak gehoord probleem is het ervaren van nachtzweten. Nachtzweten wordt veroorzaakt doordat warmte en vocht niet goed afgevoerd kunnen worden. Vaak ligt het aan de synthetische materialen die geen regulerend vermogen hebben. Natuurlijke materialen zijn van nature regulerend en kunnen daarom een klacht als nachtzweten sterk verminderen zodat je hier niet meer wakker van wordt.

Natuurlijk matras

Benieuwd naar onze matrassen van natuurlijke materialen? Onze slaapadviseurs helpen graag en geven altijd advies op maat. Bekijk alvast al onze natuurlijke matrassen op onze website of maak gelijk een afspraak via de Afspraak maken-button.