duurzaamheid, lavital, blog

Van wegwerpcultuur naar duurzaam design

De wegwerpcultuur is hardnekkig. Al jaren zien en weten we dat het kopen van massaproducten niet positief bijdraagt aan onze maatschappij en het milieu. Er ontstaan enorme reststromen met afval dat niet wordt hergebruikt. Vaak is het onduidelijk wie de producten hebben gemaakt. Zouden ze een eerlijke prijs voor hun arbeid hebben gekregen?

Alles wat we tegenwoordig kopen, is vervangbaar. En daarmee verliest het ook zijn waarde en voelt het leeg. Duurzaamheid en minimalisme beginnen langzaam hun intrede te doen.

Duurzaam design met liefde geproduceerd

Gelukkig is er ook een tegenbeweging van producten die met liefde worden gemaakt, met zorg voor mens en milieu en die een leven lang meegaan. Duurzaam design, net zoals de handgemaakte biologische matrassen en boxsprings van Lavital.

Wilt u een goed idee krijgen van de huidige productieketen en wat hier mis mee is, kijk dan de korte video van The Story of Stuff. Een paar schrikbarende feiten vanuit verschillende landen laten zien hoe serieus het afvalprobleem in onze huidige wegwerpcultuur is:

  • In de Verenigde Staten worden per uur 2,5 miljoen plastic flessen gebruikt, die bovendien direct na gebruik weg worden gegooid;
  • In het Verenigd Koninkrijk wordt elke twee uur zoveel vuilnis geproduceerd dat de Royal Albert Hall ermee gevuld kan worden;
  • Slechts 1% van al het materiaal dat door de economie van de Verenigde Staten vloeit, is zes maanden na productie nog steeds in gebruik. 99% is na 6 maanden afgedankt of ligt op de vuilnisbelt!

Duurzaam ondernemen

Daarom is duurzaam ondernemen zo belangrijk. Volgens onze filosofie houdt u bij het ontwerpen van een product rekening met de sociale, economische en ecologische duurzaamheid van dat product. Hierdoor levert Lavital met zijn producten een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie. Zo weet u bij ons welke expert uw matras of boxspring met natuurlijke materialen heeft gemaakt.

Wij zorgen er ook voor dat iedereen die betrokken is bij de creatie daarvan een eerlijke prijs krijgt. De matrassen gaan een leven lang mee, deze garantie geven wij vol vertrouwen mee. En doordat we met biologische en natuurzuivere materialen werken, zijn de matrassen volledig composteerbaar. Dát is volgens ons duurzaam design.

Gelukkig zijn er met ons nog veel meer andere productontwerpers die zich richten op duurzaam design. Er is zelfs een webshop opgezet voor producten die een heel leven meegaan: Buy me Once. Hopelijk komen ze snel naar Nederland, want we kunnen niet wachten op meer producten die net als door ons op de meest duurzame manier worden geproduceerd.

De investering van u leven

U slaapt gemiddeld een derde van uw leven. Een goede slaapomgeving en een goed slaapritme zijn essentieel voor uw lichaam om te kunnen herstellen van onze drukke en vaak stressvolle dagen. Er wordt tegenwoordig veel aandacht besteed aan gezond voedsel, voldoende beweging en een goede work-life balance. Als u op zoveel gebieden goed voor uzelf zorgt, waarom dan ook niet voor de manier waarop u slaapt?

Bent u ook toe bent aan een goede, duurzame investering, laat het ons dan weten. Download de brochure over onze handgemaakte en biologische matrassen of boxsprings met natuurlijke materialen, of maak een afspraak in één van onze vestigingen.

Maak een afspraak in een van onze Lavital Stores

En ervaar het liggen op een Lavital matras
Maak een afspraak
BACK