zomertijd, blog, lavital, tips

Zomertijd: 4 tips om snel te wennen!

 

Elk jaar gaat de klok weer een uur vooruit: de zomertijd wordt weer ingesteld. Dat betekent dat de lente en zomer in aantocht zijn. Hoewel onze biologische klok hier automatisch op inspeelt, is het toch even omschakelen zodra de zomertijd weer ingaat. Dat ene uurtje verschil merken velen van ons een paar dagen later nog. Waarom gaat de klok eigenlijk een uur vooruit en welke tips helpen om hier zo min mogelijk last van hebt? Lees het hier in deze blog.

Waarom bestaat de zomertijd eigenlijk?

In de eerste helft van de 20ste eeuw werd in Nederland de zomertijd al een aantal keer toegepast, maar pas in 1977 ging men over tot een jaarlijkse invoering. De reden voor de invoering was dat men destijds had onderzocht dat het invoeren van de zomertijd beter was voor het milieu, door o.a. de besparing van energie voor licht. Tegenwoordig zijn er veel tegenstanders die ontkennen dat de zomertijd goed is voor het milieu. Volgens hen is er te weinig bewijs en is het juist schadelijk voor het biologische ritme van mensen, wat onder andere de kans op ongelukken vergroot.

Nederlanders hebben meer last van de zomertijd

Veel mensen ervaren door het uurtje minder slaap een soort “jetlaggevoel:” slaperig, humeurig en niet kunnen concentreren. Uit onderzoek van hoogleraar Psychofysiologie Gerard Kerkhof, verbonden aan het Slaapcentrum van MC Haaglanden, blijkt dat deze ‘ontregeling’ door de zomertijd niet meer dan logisch is. Een volwassene heeft gemiddeld 7,5 – 8,5 uur slaap nodig, terwijl uit het onderzoek blijkt dat wij Nederlanders het met gemiddeld 7 uur per nacht doen. Daar komt bij dat ruim 30% van de Nederlanders niet eens toekomt aan de kritische ondergrens van zes uur slaap per nacht! Geen wonder dat ‘het ene uurtje minder’ bij veel Nederlanders er zo inhakt.

Tips om zo min mogelijk last te hebben van de zomertijd

De zomertijd blijft voorlopig nog bestaat, dus hoe kan je je biologische klok een handje helpen om met deze plotselinge omschakeling om te kunnen gaan? Deze zomertijd-tips helpen je om deze periode zo soepel mogelijk te laten verlopen:

 • Bereid je voor en plan vooruit
  Deze tip komt van de Alaska Sleep Clinic. Begin een aantal dagen voordat de zomertijd ingaat met de voorbereiding op het uurtje minder slaap. Kies ervoor om geleidelijk aan eerder naar bed te gaan óf eerder op te staan. Ga bijvoorbeeld op woensdag een kwartier eerder naar bed, donderdag nog een kwartier eerder enz., zodat je lichaam en biologische klok geleidelijk aan kunnen wennen aan het nieuwe ritme. Zorg er daarnaast voor dat je overdag zo snel mogelijk je ‘standaardritme’ weer oppakt.

 

 • Zoek het licht op
  Laat direct het licht naar binnen, zodra je wakker wordt. Hiermee geef je je biologische klok het signaal dat de dag is begonnen. Andersom geldt hetzelfde, dim ‘s avonds de lichten en doe de gordijnen dicht, zodat je lichaam alvast naar de slaap-modus toe kan werken.

 

 • Beweeg
  Beweeg zodra je wakker wordt. Samen met het natuurlijke ochtendlicht maak je je lichaam wakker en klaar voor een nieuwe dag.

 

 • Vermijd cafeïne vanaf de middag
  Cafeïne staat bekend om de alertheid weer even een boost te geven, wat erg handig kan zijn. Maar vanaf de middag tot vlak voor bedtijd is het toch verstandiger om cafeïne te vermijden. Cafeïne bevat werkt namelijk de natuurlijke werking van Adenosine tegen. Adenosine zorgt ervoor dat je in de loop van de dag steeds vermoeider gaat worden, met uiteindelijk als gevolg dat je ‘s avonds naar bed gaat. Door cafeïne te nuttigen blokkeer je de werking van adenosine en je biologische slaapritme waardoor je lastig in slaap komt ‘s avonds. Het advies is dan ook om niet meer na 12:00 uur middags cafeïne te nuttigen.

 

Tot slot nog een makkelijk ezelsbruggetje
Wat is het nu: moet de klok nou een uur vooruit of een uur achteruit? Wilt je niet te vroeg of te laat op je werk komen, dan is er hiervoor een handig ezelsbruggetjes, namelijk: in het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit en in het najaar dus andersom.

 

Wil je een comfortabele nachtrust? Kom gerust bij ons langs in één van onze showrooms of stel je vraag via het contactformulier.

 

Bronnen:

Kerkhof, G. A. (2016) Epidemiology of Sleep and Sleep Disorders in The Netherlands. Sleep Medicine. Volume 30, Pages 229–239

Alaska Sleep Clinic: http://www.alaskasleep.com/blog/how-to-prepare-for-daylight-saving-time-and-avoid-losing-sleep

Americam Academy of Sleep Medicine: http://sleepeducation.org/news/2013/08/01/sleep-and-caffeine

BACK