Inhoud

Winkelmand

Sluiten
Slaapadvies

Slecht slapen verzwakt je immuunsysteem.

By 13 oktober 2021maart 22nd, 2022Geen reacties

Slecht slapen verzwakt je immuunsysteem

15 mei, 2020

Dat slecht slapen je moe maakt weten we allemaal, maar het gaat nog veel verder dan dat. Slecht slapen zorgt niet alleen voor (over)vermoeidheid, maar beïnvloedt ook het herstel en functioneren van je immuniteit. Het hebben van een diepe slaap is dus belangrijk voor je lichaam, het geeft je gezondheid een enorme boost. De diepe slaap is hét moment dat je lichaam afweerstoffen maakt en gebruikt om schadelijke indringers te verwijderen. Maar…het is wel van groot belang dat je een nacht van gemiddeld 8 uur slaapt en belangrijker nog, dat het een nacht van ongestoorde slaap is. In de praktijk blijkt dat dit bij veel mensen vaker niet dan wel lukt.

Slecht slapen maakt je 4x vatbaarder voor virussen

Een onderzoek van UC San Francisco (2015) heeft aangetoond dat korte nachten je 4 keer vatbaarder maken voor virussen die al zo simpel kunnen zijn als een verkoudheid of griep. Korte nachten kunnen komen door:
-Veel woelen & draaien
Nachtzweten
-Flinke temperatuurverschillen
-Pijnlijke nek en rug
Virussen die ons lichaam binnenkomen kunnen makkelijker en langer overleven doordat ons afweersysteem en immuniteit steeds minder goed gaat werken. Een goede, volledige nacht slaap is daarom essentieel. Het immuunsysteem sterkt zich weer tegen huidige en toekomstige aanvallen mét antistoffen.

Wanneer je ‘s nachts onrustig en licht slaapt krijgt je lichaam zelf niet de kans om te doen wat het hoort te doen, namelijk je beschermen tegen virussen en bacteriën. Je nachtrust is namelijk voor je lichaam het moment om alle schadelijke invloeden weg te werken en om zich weer op te laden voor een nieuwe dag vol activiteit.

Een goede nachtrust boost je immuunsysteem

Terwijl jij zelf ‘s nachts in een periode van volledige rust verkeerd, is je immuunsysteem druk bezig om je lichaam en je gezondheid te beschermen tegen (schadelijke) invloeden die je lichaam zijn binnengedrongen. Slapen bevordert het functioneren en de effectiviteit van je immuunsysteem.

Als je even niet lekker bent, helpt vaak alleen een dutje al enorm. Waarom? Je lichaam is tijdens het dutje druk bezig met het leveren van afweerstoffen die de virussen en bacteriën aanvallen. Melatonine werkt van nature als een vrije radicalenvanger en helpt beschadigde cellen weer te herstellen. Met andere woorden: als je lichaam rust, maakt het zich sterk tegen aanvallen van virussen en bacteriën én bouwt het een ​​sterker immuunsysteem voor de toekomst met antistoffen.

The University of Washington Sleep Center (2017) deed onderzoek onder tweelingen waaruit bleek dat het immuunsysteem minder effectief werkte bij de groep met weinig slaapuren, vergeleken met de tweelingbroer/-zus die wel voldoende slaapuren had. Kort samengevat: een goede nachtrust zorgt ervoor dat je immuunsysteem optimaal werkt en slecht of onvoldoende slaap laat het immuunsysteem minder functioneren. Het onderzoek raadt dan ook gemiddeld 8 uur slaap aan om het immuunsysteem goed te kunnen laten werken.

De impact van synthetische materialen op je slaap

Vaak over het hoofd gezien, maar een belangrijke oorzaak voor een slechte nachtrust is het slapen met synthetische materialen. Hoe zorgen synthetische materialen ervoor dat je slecht en onrustig slaapt?

Synthetische materialen zijn materialen die niet ademen en niet natuureigen zijn. Wanneer je je bedenkt dat je lichaam een product van de natuur is, is het niet meer dan logisch dat je lichaam dan ook het beste (samen)werkt zodra het omringt is met natuurvezels. Het averechtse gebeurd dan ook met synthetische materialen. Naast het feit dat synthetische stoffen geen natuurlijke materialen zijn, wordt ook tijdens het productieproces gebruik gemaakt van verschillende chemische stoffen. Je lichaam ademt ook via de huid, dus door in aanraking te komen met synthetische stoffen komt het continu in aanraking met giftige stoffen. In plaats van dat je lichaam ‘s nachts “opruimt”, moet het zich blijven verweren waardoor de schadelijke stoffen zich blijven opstapelen en in het lichaam kunnen blijven.

Synthetische stoffen in je slaapkamer

Synthetische stoffen kan je vinden in je beddengoed, nachtkleding, maar ook in de materialen van je kussen, dekbed of matras. Check de labels en ontdek waar al deze artikelen uit bestaan. Het zal je verbazen hoeveel synthetische stoffen en materialen erin verwerkt zijn. Probeer deze artikelen te vervangen voor versies met natuurzuivere materialen als wol (temperatuur- en vochtregulerend en brandwerend), paardenhaar (ademend en veerkrachtig), dons (temperatuurregulerend), vlas (ademend), zeegras (hygiënisch en antibacterieel). Tip: check voor meer info onze blog over de eigenschappen van elk type natuurvezel

 

Zeker nu de hele wereld tegen een infectieziekte vecht is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je immuunsysteem aansterkt en vooral sterk blijft om optimaal te kunnen werken. Natuurlijk is het niet zo dat alleen een goede en ongestoorde nachtrust je volledig verzekerd van een goede gezondheid. Optimale slaapkwaliteit, voldoende lichaamsbeweging en een goed voedingspatroon zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar door je lichaam ‘s nachts zijn moment te geven om schadelijke invloeden weg te werken en te herstellen zet je al een grote stap in de goede richting.

Slaap lekker!