lavendel slaaptips

Vijf natuurlijke slaaptips met lavendel

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken, maar een goede nachtrust is heel belangrijk. Uw lichaam en geest hebben tijd nodig om te herstellen en dat gebeurt voornamelijk wanneer u slaapt. De weefsels in uw lichaam worden dan namelijk vernieuwd en de zenuwcellen aangevuld. Een tekort aan slaap kan dus leiden tot afnemende immuniteit, geheugenverlies, neerslachtigheid of zelfs depressie en overgewicht.

Maar wat als het u niet lukt om in slaap te vallen? Daarom hebben we vijf slaaptips voor u op een rijtje gezet die u zullen helpen om snel in slaap te vallen. De volgende tips bevatten allemaal maar één simpel en natuurlijk ingrediënt: lavendel!

Slaappillen of lavendel?

Verschillende onderzoeken tonen aan dat de geur van etherische lavendelolie – ruik een paar uren voor het slapen gaan ernaar – mensen met slaapproblemen helpt om beter te slapen. Naast de rustgevende werking die lavendel heeft, verbetert het ook de slaapkwaliteit. Het werkt zelfs net zo goed als veelgebruikte slaappillen (bijvoorbeeld termazepan of chloormethiazole), wie had dat gedacht?

De personen binnen het onderzoek die zijn overgestapt van slaapmiddelen op de lavendelolie slapen net zoveel uren en voelen zich ook nog eens minder rusteloos.

Hoe verbetert lavendel de nachtrust?

Zodra we de geur van natuurlijke lavendelolie inhaleren, komt het via onze ademhaling in onze longen terecht. Vanuit de longen vindt het een weg via de longblaasjes naar de omliggende haarvaten om vervolgens via ons bloed in de hersenen terecht te komen. In de hersenen zorgen de bestanddelen van lavendelolie voor een proces waardoor er een stofje aangemaakt wordt dat ons een aangenaam gevoel bezorgt: serotonine. Serotonine zorgt niet alleen voor een goed humeur, maar ook voor harmonieuze kalmte en uiteindelijk ook voor een betere slaap.

Hoe uit dit proces zich in onze nachtrust?

 1. Lavendel vermindert de stress
  Een onderzoek naar het effect van lavendel als badolie bij kinderen liet zien dat deze kinderen een betere nachtrust hadden en langer in een diepe slaap verkeerden. Ook huilden de kinderen na badtijd en voor bedtijd aanzienlijk minder. De ouders waren tijdens deze routine kalmer en lachten veel meer.
 2. Lavendel vergroot het aantal minuten van diepe slaap
  Onderzoek naar het effect van het inhaleren van de lavendelgeur toont een kwalitatief betere, diepe slaap, bij zowel mannen als vrouwen. De diepe slaap is een belangrijk onderdeel van onze nachtrust, aangezien dit het moment is waarin het lichaam zichzelf oplaadt en reinigt. Krijgt u niet genoeg slaap, dan doet u uw immuunsysteem, uw gezondheid en uiteindelijk ook uzelf tekort.
 3. Lavendel verbetert onze lichte-slaapfase
  In de lichte-slaapfase zijn onze hersenen druk bezig met het verwerken van indrukken via dromen of herinneringen. Een intensief proces in een fase waarin we snel gestoord of wakker gemaakt kunnen worden. Lavendel is een goede oplossing voor de onrustige slapers onder ons.

Bent u benieuwd of lavendel u ook een betere nachtrust geeft en eventuele slaapproblemen verminderd? Hier zijn vijf natuurlijke slaaptips met alleen lavendel.

Vijf slaaptips:

Tip 1: lavendel in een geurlampje
U kunt etherische lavendelolie in een geurlampje combineren met roomse kamille voor een rustgevende en verzachtende werking. Dat werkt als volgt:

 • Zorg voor een geurlampje;
 • Doe er drie druppels etherische lavendelolie in;
 • Doe ook twee à drie druppels etherische olie van roomse kamille erin;
 • Ga lekker in bed liggen en geniet van uw slaap.

Tip 2: lavendelthee
Als u een theedrinker bent, is lavendelthee een fijne en lekkere manier om te kijken of lavendel bij u ook goed werkt. U maakt de allerbeste lavendelthee als volgt:

 • Kook het water en schenk een kop vol;
 • Voeg een dessertlepel vol gedroogde lavendelbloemen toe aan uw kop;
 • Laat dit minstens drie minuten staan;
 • Eventueel kunt u nog een lepeltje honing toevoegen wanneer de thee is afgekoeld;
 • Geniet ervan!

Tip 3: wasgoed dat naar lavendel ruikt
Nog een gemakkelijke manier om een lavendelgeur toe te voegen aan uw slaapomgeving: via uw wasgoed!

 • U kunt een paar druppels lavendelolie op u kussen doen;
 • Wanneer u het beddengoed en de nachtkleding in de was doet, kunt u een paar druppels lavendelolie toevoegen aan het laatste spoelwater van de was voor die heerlijke geur!

Tip 4: een lavendelbad nemen
Dit is een fijne manier om ook (kleine) kinderen te laten ontspannen, vooral wanneer ze moeite hebben met in slaap vallen.

 • Mochten ze ‘s avonds nog in bad gaan, kunt u een paar druppels lavendelolie toevoegen aan het badwater;
 • Geen bad? Geen probleem, een voetenbad kan ook. Voeg dan daar een paar druppels lavendelolie aan toe.

Tip 5: masseren met lavendelolie
Wie houdt er nou niet van een ontspannende massage? Dit is een manier die zowel voor volwassenen als voor kinderen erg prettig is.

 • U kunt ‘s avonds wat lavendelhuidolie achter de oren, op polsen en voeten wrijven;
 • Een lichte voetmassage met lavendelhuidolie in de avond zorgt ook voor ontspanning en een betere slaap;
 • Mocht u niet beschikken over lavendelhuidolie, dan kunt u een paar druppels etherische lavendelolie toevoegen aan de huidolie die u al in huis hebt.

Lavendel is een mooi natuurlijk hulpmiddel die helpen om goed in slaap te kunnen vallen maar kunnen bepaalde klachten niet verhelpen. Voor klachten als nachtzweten, rug- en nekpijn bestaat één ultieme natuurlijke slaaptip. Lees hier de blog voor de meest ultieme natuurlijke slaaptip.

De ultieme natuurlijke slaaptip

Die blijvend werkt voor een goede nachtrust
Bekijk de ultieme slaaptip
BACK
Paste your AdWords Remarketing code here