lavendel slaaptips

5 Natuurlijke slaaptips met lavendel

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken, maar een goede nachtrust is heel belangrijk. Uw lichaam en geest hebben tijd nodig om te herstellen en dat gebeurt voornamelijk wanneer u slaapt. De weefsels in uw lichaam worden dan namelijk vernieuwd en de zenuwcellen aangevuld. Een tekort aan slaap kan dus leiden tot afnemende immuniteit, geheugenverlies, neerslachtigheid/depressie en overgewicht.

Maar wat als het u niet lukt om in slaap te vallen? Daarom hebben we 5 slaaptips voor u op een rijtje gezet die u zullen helpen om snel in slaap te vallen. De volgende tips bevatten allemaal maar één simpel en natuurlijk ingrediënt: lavendel!

Slaappillen of lavendel?

Verschillende onderzoeken tonen aan dat de geur van etherische lavendelolie – ruik een paar uren voor het slapen gaan ernaar – mensen met slaapproblemen helpt om beter te slapen. Naast de rustgevende werking die lavendel heeft, verbetert het ook de slaapkwaliteit. Het werkt zelfs net zo goed als veelgebruikte slaappillen (bijvoorbeeld termazepan of chloormethiazole), wie had dat gedacht?

De personen binnen het onderzoek die zijn overgestapt van slaapmiddelen op de lavendelolie slapen net zoveel uren en voelen zich ook nog eens minder rusteloos.

Hoe verbetert lavendel de nachtrust?

Zodra we de geur van natuurlijke lavendelolie inhaleren, komt het via onze ademhaling in onze longen terecht. Vanuit de longen vindt het een weg via de longblaasjes naar de omliggende haarvaten om vervolgens via ons bloed in de hersenen terecht te komen. In de hersenen zorgen de bestanddelen van lavendelolie voor een proces waardoor er een stofje aangemaakt wordt dat ons een aangenaam gevoel bezorgd: serotonine. Serotonine zorgt niet alleen voor een goed humeur, maar ook voor harmonieuze kalmte en uiteindelijk ook een betere slaap.

Hoe uit dit proces zich in onze nachtrust?

 1. Lavendel verminderd de stress
  Een onderzoek naar het effect van lavendel als badolie bij kinderen liet zien dat deze kinderen een betere nachtrust hadden en zich langer in een diepe slaap verkeerden. Ook huilden de kinderen na badtijd en voor bedtijd aanzienlijk minder. De ouders waren tijdens deze routine kalmer en lachten veel meer.
 2. Lavendel vergroot het aantal minuten van diepe slaap
  Onderzoek naar het effect van het inhaleren van de lavendel-geur toont een kwalitatief betere diepe slaap, bij zowel mannen als vrouwen. De diepe slaap is een belangrijk onderdeel van onze nachtrust, aangezien dit het moment is waarin het lichaam zichzelf oplaad en reinigt. Krijgt u niet genoeg slaap, dan doe u uw immuunsysteem, uw gezondheid en uiteindelijk ook uzelf tekort.
 3. Lavendel verbetert onze lichte slaap-fase
  In de lichte slaap-fase zijn onze hersenen druk bezig met het verwerken van indrukken via dromen of herinneringen. Een intensief proces in een fase waarin we snel gestoord of wakker gemaakt kunnen worden. Lavendel is een goede oplossing voor de onrustige slapers onder ons.

Bent u benieuwd of lavendel u ook een betere nachtrust geeft en eventuele slaapproblemen verminderd? Hier zijn 5 natuurlijke slaaptips met alleen lavendel.

5 Slaaptips:

Tip 1: lavendel in een geurlampje
U kunt etherische lavendelolie in een geurlampje combineren met roomse kamille voor een rustgevende en verzachtende werking. Dat werkt als volgt:

 • Zorg voor een geurlampje
 • Doe er drie druppels etherische lavendelolie in
 • Doe ook 2-3 druppels etherische olie van roomse kamille erin
 • Ga lekker in bed liggen en geniet van uw slaap

Tip 2: lavendelthee
Als u een theedrinker bent, is lavendelthee een fijne en lekkere manier om te kijken of lavendel bij u ook goed werkt. U maakt de allerbeste lavendelthee als volgt:

 • Kook het water en schenkt een kop vol
 • Voeg een dessertlepel vol gedroogde lavendelbloemen toe aan uw kop
 • Laat dit minstens drie minuten staan
 • Eventueel kunt u nog een lepeltje honing toevoegen wanneer de thee is afgekoeld
 • Geniet ervan!

Tip 3: wasgoed dat naar lavendel ruikt
Nog een gemakkelijke manier om een lavendelgeur toe te voegen aan uw slaapomgeving: via uw wasgoed!

 • U kunt een paar druppels lavendelolie op u kussen doen;
 • Wanneer u het beddengoed en de nachtkleding in de was doet, kunt u een paar druppels lavendelolie toevoegen aan het laatste spoelwater van de was voor die heerlijke geur!

Tip 4: een lavendelbad nemen
Dit is een fijne manier om ook (kleine) kinderen te laten ontspannen, vooral wanneer ze moeite hebben met in slaap vallen…

 • Mochten ze ‘s avonds nog in bad gaan, kunt u een paar druppels lavendelolie toevoegen aan het badwater
 • Geen bad? Geen probleem, een voetenbad kan ook. Voeg dan daar een paar druppels lavendelolie aan toe

Tip 5: masseren met lavendelolie
Wie houdt er nou niet van een ontspannende massage? Dit is een manier die zowel voor volwassenen als voor kinderen erg prettig is.

 • U kunt ‘s avonds wat lavendel huidolie achter de oren, op polsen en voeten wrijven
 • Een lichte voetmassage met lavendel huidolie in de avond zorgt ook voor ontspanning en een betere slaap
 • Mocht u niet beschikken over lavendel huidolie, dan kunt u een paar druppels etherische lavendelolie toevoegen aan de huidolie die u al in huis hebt

Met deze natuurlijke slaaptips zal u heerlijk in slaap vallen en de volgende dag kunnen genieten van een uitgerust gevoel met meer energie, en op de langere termijn zelfs een betere gezondheid!

Maak een afspraak in een van onze Lavital Stores

En ervaar het liggen op een Lavital matras
Maak een afspraak

 

Bronnen:

Cho, M. Y., Min, E. S., Hur, M. H., & Lee, M. S. (2013). Effects of aromatherapy on the anxiety, vital signs, and sleep quality of percutaneous coronary intervention patients in intensive care units. Evid Based Complement Alternat Med, 2013, 381381. doi: 10.1155/2013/381381

Lytle, J., Mwatha, C., & Davis, K. K. (2014). Effect of lavender aromatherapy on vital signs and perceived quality of sleep in the intermediate care unit: a pilot study. Am J Crit Care, 23(1), 24-29. doi: 10.4037/ajcc2014958

5 Natuurlijke slaaptips met lavendel
4.5 32
BACK
Paste your AdWords Remarketing code here