Inhoud

Winkelmand

Sluiten
BlogProductadvies

3 Tips voor het beste kussen

By 4 juni 2020oktober 14th, 2022Geen reacties
beste hoofdkussen kopen

Het beste kussen kopen met deze 3 tips.

4 juni, 2021

Wanneer vervang je een kussen? Als je niet meer weet wanneer je je huidige kussen hebt gekocht, dan is het eigenlijk een teken dat het hoog tijd is om op zoek te gaan naar een nieuw exemplaar. Een kussen gaat ongeveer 2 jaar mee. Dat lijkt heel snel, maar je slaapt er elke avond toch weer gemiddeld 8 uur op. Er zijn 3 tips die je helpen bij het kopen van het beste hoofdkussen. 

Wanneer moet je een nieuw hoofdkussen kopen?

Bekijk je huidige kussen allereerst zonder sloop. Je weet dat je kussen aan vervanging toe is zodra je één of meerdere van onderstaande kenmerken op je kussen vind:
– transpiratievlekjes
– scheurtjes
– het geurt
– is ouder dan 2 jaar

Een kussen vangt elke nacht dode huidcellen op. Daar komen bacteriën en huisstofmijt op af om in te overleven. Op een gegeven moment kan dit allergieën opwekken of dit zelfs verergeren.

Doe de vouw-test met je kussen
Heb je een synthetisch kussen? Vouw je kussen één keer dubbel en kijk of je kussen direct weer zelf in zijn originele staat teruggaat. Heb je een kussen met een vulling van natuurlijke materialen, leg de kussen dan over een arm en vouw de uiteinden naar elkaar toe.

Blijft de kussen in zijn gevouwen staat, dan is het hoog tijd voor een nieuw exemplaar.

Welk kussen past het beste bij je?

Een nieuw hoofdkussen kopen is net zo’n belangrijke en serieuze investering als een matras. Let op de volgende 3 dingen bij het kiezen van een nieuw kussen:

Tip 1: Hoe hard is je matras?

Stem je kussen af op de hardheid van je matras. Maakt dat dan uit? Ja! Slaap je op een zacht matras, dan is een wat stevigere kussen aan te raden, terwijl bij een harder matras een zachter kussen geschikt is.

Let wel op wat je slaaphouding is (zie Tip 2). Het is belangrijk dat je nek- en rugwervels de hele nacht recht liggen. Veel mensen slapen vaak onrustig omdat hun lichaam niet de juiste ondersteuning krijgt. Je gaat meer draaien en woelen, wat je nachtrust verstoord.

Mocht je dus een nieuw kussen willen om je rug- en nekklachten te verhelpen, check eerst even of je matras jou de juiste ondersteuning geeft. Een anatomisch goede slaaphouding zorgt ervoor dat je lichaam zich volledig kan ontspannen en herstellen tijdens de slaap. Je gaat minder draaien en woelen, je slaapt dieper en staat daarna veel frisser op.

Tip 2: Wat is je slaaphouding?

Je slaaphouding is bepalend bij wat voor kussen je kiest. In welke houding slaap jij het meest?
Buikslaper: Een zacht kussen ligt het beste voor deze houding en zo belast je je nek het minst.

Rugslaper: Kies voor een kussen met een zachte-medium hardheid. De rug en nek hebben namelijk enige ondersteuning nodig zodat de nek- en rugwervels recht blijven.

Zijslaper: Een medium-stevige kussen is passend voor deze slaaphouding. Door op je zij te slapen komen je nek- en rugwervels gauw in een niet-rechte positie te liggen, wat s’ochtends een vervelend gevoel kan geven en soms zelfs de rest van de dag. Een wat stevigere hoofdkussen houdt je nek- en rugwervels recht. Kijk wel of de dikte van het kussen gelijk is aan de afstand tussen je schouder en je oor. Een kussen met een inkeping is extra handig omdat je nek en hoofd dan extra ondersteuning krijgen.

Ben je een slaper die vaak wisselt van slaaphouding? Kies dan voor een kussen met een vleugje stevigheid. Zo kan je de hele nacht in elke houding de juiste hardheid ervaren.

Tip 3: Vulling & vulgewicht

Hoofdkussens wordt gevuld met verschillende vullingen: dons, veren, wol of kapok. De keuze voor de vulling komt neer op wat voor jou persoonlijk het beste en het lekkerst ligt. Elk materiaal heeft ook zo zijn eigenschappen. Dons heeft voor de meerderheid de meeste voorkeur omdat het lekker zacht, knus en comfortabel aanvoelt.

Maar het allerbelangrijkste is of de vulling wel de juiste ondersteuning geeft. Dons is een zacht materiaal maar in combinatie met veren geeft het meer stevigheid. Hoe meer veren, hoe steviger het kussen. Er zijn kussens die de mogelijkheid bieden om het vulgewicht handmatig aan te passen. Zoals het Doublesse of Curve kussen. Via de opening in het kussen kan met een navulzakje het kussen steviger gemaakt worden, of juist zachter door het dons eruit te halen.

Welke kussenvulling is het beste?

Elk type vulmateriaal heeft zijn specifieke eigenschappen. Met de bovenstaande tips weet je al wat beter wat voor type slaper je bent en welke hardheid passend voor je is. Hieronder de meest voorkomende vulmaterialen met hun eigenschappen en hardheden:

Dons: zacht, vormbaar en veerkrachtig. Goed voor een wat zachter-medium vulgewicht. Bekijk hier onze donzen hoofdkussens

Wol: geeft het kussen meer stevigheid, maar blijft zacht. Wol heeft een ideale warmteregulatie waardoor het kussen niet te warm zal worden. Ook is het materiaal erg hygiënisch vanwege het lanoline-wolvet. Het kussen blijft dan vrij van stof en huisstofmijt. Ons kussen met scheerwolbolletjes is navulbaar zodat de stevigheid aangepast kan worden. Bekijk hier onze wollen hoofdkussens

Kapok: is een stevig materiaal dat zorgt voor een wat stevigere kussen. Kapok is een ademend en ventilerend materiaal. Handig voor warmere periodes. Bekijk hier ons kussen van kapok

Allergisch voor huisstofmijt? Let op het NOMITE-keurmerk.

Het NOMITE-keurmerk geeft de verzekering dat de tijk van het kussen zo dichtgeweven is, dat huisstofmijt geen kans maakt om zich er binnenin te vestigen. Zo kan je gerust elke nacht op je kussen slapen.

 

Elke nacht slaap je gemiddeld 8 uur op je hoofdkussen. Investeer daarom in je kussen door uit te zoeken welke type het meeste geschikt voor jou is en bij je matras past. Met deze 3 tips lukt het je ongetwijfeld om het beste hoofdkussen te vinden die je een optimale nachtrust heeft, elke nacht weer.

Slaap lekker!