beste dekbed kiezen

Het beste dekbed kiezen? Wij geven 3 tips!

Niks is lekkerder dan om na een lange dag onder de wol te kruipen. Tegenwoordig slapen we niet alleen meer onder wol, maar ook onder dons, linnen, zijde of zelfs kameelhaar. Zoals elk materiaal zijn eigenschappen heeft, is ook elk lichaam anders. Welke materiaal past het beste bij jouw lichaam en zorgt voor een optimale nachtrust, zonder dat je het te warm of te koud krijgt?

Wij geven 3 tips waardoor je eenvoudig het dekbed kan kiezen die het beste bij jouw lichaam past.

TIP 1: Kies het juiste formaat

Een dekbed is bedoeld om -zoals de naam het al aangeeft- het bed te bedekken. Toch ziet het er net even wat mooier uit als het dekbed nog over het bed heen valt. Kies daarom voor een dekbedformaat dat groter is dan je bed.
Mocht je s’nachts regelmatig in een “strijd om de dekens” verwikkeld raken, dan is een maatje groter ook geen overbodige luxe om meer dan een arm of een been bedekt te krijgen 😉

TIP 2: Welke vulling past het beste bij je?

Vanzelfsprekend adviseren wij alleen dekbedden met natuurlijke materialen als vulling. Waarom? Natuurlijke materialen ademen, passen zich aan aan jouw lichaamstemperatuur en laten vocht los dat s’avonds vrijkomt bij transpiratie. Toch kan voor jouw lichaam het ene vulmateriaal geschikter zijn dan het andere. Welke natuurlijke vulmaterialen zijn er allemaal?

Dons: Licht, luchtig maar ook uitstekend regulerend. Het ideale materiaal voor een 4-seizoenen dekbed. Is er dan nog verschil in eenden- of ganzendons? Nee. Vaak gaat de voorkeur uit naar ganzendons omdat het grotere vlokken zijn die meer vermogen hebben om te kunnen reguleren en ventileren. Eendendons kan dit net zo goed, alleen is wat kleiner van stuk. Daarbij is kwaliteit ook erg belangrijk. Als het ganzendons van mindere kwaliteit is, dan kan je uiteraard beter kiezen voor een goede kwaliteit eendendons.

Wol: de ideale temperatuurregelaar; koel als het te warm is, en warm als het te koud is. Ook kan het veel vocht opnemen zonder zijn andere eigenschappen te verliezen. Erg geschikt voor de koukleumen en degenen die een niet te licht dekbed willen.

Cashmere: heeft een uitstekende vocht- en temperatuurregulatie. Geschikt voor personen die het s’nachts gauw (te) warm hebben.

Kameelhaar: kamelen zijn gewend om overdag temperaturen van +40C te trotseren, om dezelfde nacht zichzelf weer warm te kunnen houden bij temperaturen tot -20C. Een dekbed met kameelhaar is daarom geschikt voor personen die erg gevoelig zijn voor temperatuurwisselingen.

Katoen: vochtregulerend en goed ademend. Een sterk materiaal dat tegelijkertijd aangenaam zacht is. Vooral geschikt tijdens het voor- en najaar.

Linnen: laat warme lucht gemakkelijk vrij, zodat het nooit te warm wordt s’nachts. Ideaal dekbed voor bij warme (zomer)nachten.

Zijde: heeft een erg goede vochtopname en is verkoelend bij warmte. Past goed bij warme zomeravonden.

Mocht je last hebben van of gevoelig zijn voor allergieën en huisstofmijt? Let dan bij het kopen van een dekbed er dan extra op dat de tijk dichtgeweven is. Dat betekent dat de stof zo dicht is, dat huisstofmijt geen kans maakt om zich erin te vestigen. De Nomite-keurmerk is een extra verzekering hiervan.

Handig! Die NOMITE-keurmerk

Mocht je last hebben van of gevoelig zijn voor allergieën en huisstofmijt? Let dan bij het kopen van een dekbed er dan extra op dat de tijk dichtgeweven is. Dat betekent dat de stof zo dicht is, dat huisstofmijt geen kans maakt om zich erin te vestigen. De Nomite-keurmerk is een extra verzekering hiervan.

TIP 3: Juiste warmteklasse

Dekbedden zijn te classificeren in 4 warmteklassen:

Warmteklasse 1: voor mensen die het snel koud hebben
Warmteklasse 2: gemiddelde warmte-isolatie
Warmteklasse 3: voor mensen die het snel warm hebben
Warmteklasse 4: ideaal voor in de zomer

Kies de gewenste warmteklasse en bekijk welke eigenschappen van de vulling voor jouw lichaam nodig zijn.

Hoe onderhoud je je dekbed?

YES, dekbed eindelijk gevonden! Hoe onderhoud je je nieuwste aanwinst het beste?
Regelmatig even goed laten luchten. Sowieso dagelijks even frisse lucht door de kamer en even wat zonlicht. Door zo nu en dan je dekbedovertrek van je dekbed af te halen, kan het nog beter luchten. Check na 5 jaar even goed wat de staat van je dekbed is, want een dekbed gaat gemiddeld zo’n 5-7 jaar mee.

BACK