Inhoud

Winkelmand

Sluiten
BlogSlaapadvies

Een gezonde slaapkamer met deze 5 tips!

By 26 juli 2016oktober 14th, 2022Geen reacties
gezonde slaapkamer

Een gezonde slaapkamer met deze 5 tips!

26 juli, 2016

We staan er vaak niet zo bij stil, maar je slaapkamer draagt bij aan je gezondheid – in goede of in slechte zin. Gek genoeg is de slaapkamer zelfs de meest verontreinigde ruimte in huis. En dat terwijl de slaapkamer de enige plek is waar het lichaam acht uur de tijd neemt om zich te herstellen en zich op te laden voor een nieuwe dag.

Het zal je verbazen welke stoorzenders je een onrustige slaap  bezorgen. Door een gezonde slaapomgeving te creëren verbeter je niet alleen je nachtrust maar tegelijkertijd ook je gezondheid. Ontdek nu hoe ‘gezond’ je slaapkamer nu al is en welke stappen je nog kan zetten om het helemaal goed te doen.

Wat maakt een slaapkamer ongezond?

Volgens een onderzoek van Evert Hasselaar (TU Delft-2004) overlijden er per jaar 400-700 mensen in Nederland in hun slaapkamer, als gevolg van een slecht binnenmilieu. Waar komt dat door en wat zijn de boosdoeners?

Schimmels en huisstofmijt: Je krijgt er al jeuk van als je het leest. Schimmels en huismijten leven in onze matrassen en maken onze slaapkamer ongezond. Ze floreren zodra het lekker vochtig is.

Schuimmatrassen: Uit deze matrassen komen gassen vrij die slecht zijn voor onze gezondheid.

Vloerbedekking: Heb je een gelijmde vloerbedekking in de slaapkamer? Vloerbedekking voelt lekker warm aan voor de voeten, maar door de lijm komen er geleidelijk schadelijke luchtjes vrij.

Spaanplaat: Spaanplaat wordt vaak gebruikt als ombouw van het bed, voor kasten, nachtkastjes en andere meubels, maar bevat wel formaldehyde, een kankerverwekkende stof.

Onze adem: We mogen onszelf ook niet vergeten, want we ademen natuurlijk ook vaak stofjes uit zoals koolstofdioxide en het wordt nog vervelender als we roken.

Voorkom gezondheidsklachten met een gezonde slaapkamer

Heb je vaak last van een verstopte neus of juist een loopneus? Misschien wordt je vaak wakker met een droge keel? Dit kunnen allemaal gevolgen zijn van een binnenmilieu in je slaapkamer dat niet bijdraagt aan de gezondheid. Vooral voor astmapatiënten wordt het gevaarlijk, want zo’n 70% van de astmapatiënten is allergisch voor huisstofmijt.

Daarnaast kunnen ook schimmels longproblemen veroorzaken. Samen met de carapatiënten en mensen met longemfyseem overlijden er dus honderden mensen per jaar. Des te meer reden om je af te vragen hoe gezond jouw slaapkamer is.

Vijf tips voor een gezonde slaapkamer:

  1. Luchtkwaliteit & ventilatie
    Zorg ervoor dat je dagelijks de slaapkamer goed ventileert door verse lucht via een raam toe te laten en de slaapkamerdeur open te laten. Huisstofmijt nestelt zich namelijk graag in een vochtige en donkere omgeving. Sla daarom je beddengoed tot aan het voeteneind open zodat je matras, beddengoed en kussens optimaal kunnen luchten en zoveel mogelijk licht van buiten opvangt.
    Kies voor een ventilerend matras: een schuimmatras ventileert veel minder goed dan een open pocketveermatras. Tevens wordt bij het maken van synthetische matrassen gebruik gemaakt van schadelijke stoffen die vrijkomen in de slaapkamer en een nadelig effect hebben op onze gezondheid. Niet zo groen en gezond dus… Goed luchten is in dit geval erg belangrijk, maar vervang liever het matras voor een natuurlijke variant. Voor een ultieme ventilatie leg je alles één keer per jaar even buiten: matrassen, topdekmatras, dekbedden en kussens. Buiten doet de UV-straling zijn werk door 90% van de bacteriën in de spullen te doden terwijl binnen alles goed afgestoft en gesopt kan worden. Fris en fruitig!
  2. Draai regelmatig je matras
    Door regelmatig je matras te draaien, kan je de zijde waarop je elke avond ligt zijn veerkracht weer laten herstellen. Ook krijgt het de mogelijkheid zich optimaal te ventileren totdat het matras weer wordt teruggedraaid. Het is aan te raden om dit proces om de drie à vier maanden toe te passen.
  3. Beddengoed en kussens
    Beddengoed en kussens kunnen – indien aangegeven op het waslabel – gewassen worden. Bekijk gelijk ook op het label uit welke materialen het product bestaat. Natuurlijke materialen als percalkatoen, linnen en satijn staan bekend om hun hypoallergene kwaliteiten en ventilerende eigenschappen. Hetzelfde geldt voor de inhoud van dekbedden en kussens; bestaat het uit dons, wol of een synthetisch materiaal als traagschuim?
  4. Breng planten in de slaapkamer
    Breng de natuur nog meer naar binnen door planten in de slaapkamer te plaatsen. Planten beschikken over gezondheidsvoordelen die de slaapkwaliteit kunnen bevorderen door koolstofdioxide te absorberen en die weer vrij te laten als verse, nieuwe zuurstof. Ook kunnen ze schimmel en verschillende bacteriën tegengaan, wat helpt om allergieën en irritaties te verminderen. Inspiratie nodig? Denk aan de volgende planten: lavendel, spiderplant, sansevieria, aloë vera en jasmijn.
  5. De invloed van kleur
    De natuur en planten zijn niet voor niets groen gekleurd. De kleur groen heeft namelijk een ontspannende en rustgevende uitwerking op ons gemoedstoestand. Naast groen werken ook blauwe tinten en zachte grijze kleuren erg kalmerend. Handig om te weten bij het uitkiezen van nieuw beddengoed of als de hele slaapkamer een opknapbeurt krijgt.