gezonde slaapkamer, lavital, blog

Voorkom gezondheidsklachten met een gezonde slaapkamer

Men staat er vaak niet zo bij stil, maar het milieu in de slaapkamer draagt bij aan onze gezondheid, in goede of in slechte zin. Gek genoeg is in veel woningen de slaapkamer zelfs de meest ‘verontreinigde’ ruimte in huis. Helemaal nu onze woningen zo goed geïsoleerd zijn is het belangrijk om te zorgen voor een gezonde omgeving.

Daarom geven we graag een aantal tips voor een gezonde slaapkamer, u slaapt er immers één derde van uw leven! U zult merken, de oplossingen liggen erg voor de hand.

Wat maakt een slaapkamer (on)gezond?

Volgens een onderzoek van Evert Hasselaar van de TU Delft overlijden er per jaar vier- tot zevenhonderd mensen in Nederland in hun slaapkamer, als gevolg van een slecht binnenmilieu. Waar komt dat door en wat zijn de boosdoeners?

Slaapkamer vervuilers

Schimmels en huismijt: U krijgt er waarschijnlijk al jeuk van als u het leest. Schimmels en huismijten leven in onze matrassen en maken onze slaapkamer ongezond. Ze floreren zodra het lekker vochtig is.

Schuimmatrassen: Uit deze matrassen komen gassen vrij die slecht zijn voor onze gezondheid.

Vloerbedekking: Heeft u een gelijmde vloerbedekking in de slaapkamer? Vloerbedekking voelt lekker warm aan voor de voeten, maar door de lijm komen er geleidelijk schadelijke luchtjes vrij.

Spaanplaat: Spaanplaat wordt vaak gebruikt als ombouw van het bed, voor kasten, nachtkastjes en andere meubels maar bevat formaldehyde, helaas kankerverwekkende stof.

Onze adem: En ja, we moeten onszelf ook niet vergeten, want we ademen natuurlijk ook vaak stofjes uit zoals kooldioxide en het wordt nog vervelender als we roken.

Voorkom gezondheidsklachten met een gezonde slaapkamer

Heeft u vaak last van een verstopte neus, of heeft u juist een loopneus? Misschien wordt u vaak wakker met een droge keel? Dit kunnen allemaal gevolgen zijn van een binnenmilieu in uw slaapkamer dat niet bijdraagt aan uw gezondheid. Vooral voor astmapatiënten wordt het gevaarlijk, want zo’n 70% is namelijk allergisch voor huisstofmijt.

Daarnaast kunnen ook schimmels longproblemen veroorzaken. Samen met de carapatiënten en mensen met longemfyseem overlijden er dus honderden mensen per jaar. Des te meer reden om u af te vragen hoe gezond uw slaapkamer is.

7 Tips voor een gezonde slaapkamer:

  1. Luchten en ventilatie: zorg ervoor dat u dag en nacht een raam open laat staan. En vergeet daarbij de kinderkamers niet!
    Kies een ventilerend matras: een schuimmatras ventileert veel minder goed dan een open pocketveermatras.
  2. Ruimte onder het bed: het is misschien een handige opbergruimte, maar voorkom dat u het vol stopt met spullen, omdat een constante luchtstroom onder uw bed belangrijk is.
  3. Dekbed terugslaan: het staat waarschijnlijk veel mooier om uw dekbed mooi over uw bed heen te draperen, maar gezond is het niet. Om huisstofmijt tegen te gaan, is het verstandig om uw dekbed overdag open te slaan zodat het kan luchten.
  4. Deur op een kier: als het even kan, laat dan ook ‘s nachts de deur op een kiertje staan, zodat er een goede luchtdoorstroming is in de slaapkamer.
  5. Voorjaarsschoonmaak: het is nog niet zo’n gekke gedachte, die voorjaarsschoonmaak.
  6. Plaats planten: planten ogen niet alleen mooi, ze zuiveren en reinigen ook de lucht in de slaapkamer en bevorderen de luchtkwaliteit
  7. Eén keer per jaar alles naar buiten: matrassen, dekbedden (in de schaduw!) en zelfs meubels. Zo kunt u alles binnen weer soppen en bacterievrij maken en doet de UV-straling buiten zijn werk door 90% van de bacteriën in de spullen te doden. Fris en fruitig!

Met een gezonde slaapkamer worden ook veel slaapproblemen opgelost! Vragen of opmerkingen over dit artikel? Stel ze gerust, wij komen graag met u in contact!

Maak een afspraak in een van onze Lavital Stores

En ervaar het liggen op een Lavital matras
Maak een afspraak
Voorkom gezondheidsklachten met een gezonde slaapkamer
1.8 (35%) 8 waarderingen
BACK
PRODUCTMENU