De Corantijn 28a, 1689 AP Zwaag 0229-241307 | Dorpsstraat 8, 7957 AV De Wijk 0522-851928 | Grotestraat 278, 5151 BS Drunen 0416-745490
brandvertragende middelen in uw matras

Brandvertragende middelen in een matras heeft nadelige invloed op uw gezondheid

Het is niet bepaald een gezellig thema, maar het is wel heel belangrijk. In de meeste matrassen zitten namelijk brandvertragende middelen – giftige stoffen – die een slechte invloed kunnen hebben op uw gezondheid. Dat is dus nog een reden om te kiezen voor een matras met natuurlijke materialen, want deze materialen hebben van nature een brandvertragende werking. Een logische keuze dus!

Brandvertragende middelen wettelijk verplicht

Zo nu en dan zijn er oplettende mensen in het netwerk van Lavital die artikelen toesturen over interessante, maar ook verontrustende onderwerpen, zoals de chemische behandeling van stoffen. In engelstalige landen zijn de wetten zo ingericht dat er verplicht brandvertragende middelen aan matrassen moeten worden toegevoegd, omdat het bij brand levensgevaarlijk is om op een schuimmatras te slapen. Zo kan er namelijk felle en plotselinge ontbranding ontstaan door de gassen die door extreme hitte – bij brand dus – vrijkomen uit de schuimmatrassen. Dit is een algemeen bekend feit voor brandweermannen en -vrouwen.

Deze felle en plotselinge ontbranding van chemisch geproduceerde schuimmatrassen probeert men dus tegen te gaan door een ander chemisch product te gebruiken. Wereldwijd werd in 2001 voor 2 miljard US-dollar aan vlamvertragers verwerkt in producten en in 2008 steeg dit tot maar liefst 3 miljard US-dollar. Amerika is grootverbruiker van brandvertragende middelen en daarom zijn Amerikaanse producenten van bedden en matrassen verplicht hun producten een brandvertragende behandeling te geven.

Brandvertragende stoffen

Een brandvertragende stof of vlamvertrager is een materiaal dat vuur verhindert of de verbreiding van vuur vertraagt. Asbest of synthetische materialen als PBDE’s (polybroomdifenylether) en PCB’s (polychloorbifenyl) zijn chemicaliën die uit veiligheid toegevoegd worden op zo’n beetje alle producten die kunnen branden. Deze kun je vinden in bijvoorbeeld veel geschuimde matrassen, karpetten, auto’s en vliegtuiginterieurs.

Giftige stoffen in ons lichaam

Uit onderzoek is gebleken dat brandvertragende stoffen terug te vinden zijn in ons lichaam en specifiek in ons bloed. Een chemische analyse van het bloed kan uitwijzen hoe hoog de concentraties van het zogenoemde polybroomdifenylether (PBDE) zijn per persoon.

Een hoge dosis van PBDE’s bij muizen en ratten geven bijvoorbeeld voortplantings- en neurologische problemen, maar over de impact die het precies heeft op de mens is nog maar weinig bekend. Vooral over de broomhoudende vlamvertragers maakt men zich zorgen, want deze werken hormoonverstorend waardoor bijvoorbeeld schildklierziektes kunnen ontstaan. Verder worden PBDE’s nauwelijks afgebroken in het milieu en zijn ze inmiddels overal op de aarde aanwezig, wat sowieso al zorgelijk is.

Ook al is er nog geen direct bewijs voor het effect van brandvertragers op onze gezondheid, de geschiedenis leert ons dat veel chemische stoffen die de laatste jaren zijn onderzocht een negatieve uitkomst hebben. Door te kiezen voor een matras met natuurlijke materialen, loop je niet het risico dat dit een nadelig effect op je gezondheid kan hebben en je weet dat het van nature brandvertragend is. Wat ons betreft dus de meest logische keuze.

Met een ‘gezond’ matras slaapkamer kunt u ook slaapproblemen oplossen! Heeft u vragen of opmerkingen over dit artikel? Stel ze gerust, wij komen graag met u in contact!

Maak een afspraak in een van onze Lavital Stores

En ervaar het liggen op een Lavital matras
Maak een afspraak
Brandvertragende middelen in een matras heeft nadelige invloed op uw gezondheid
4.4 (88.89%) 9 waarderingen
BACK
PRODUCTMENU